Bygg styrka och spänst, bli en bättre löpare

Vill du utvecklas som löpare har du mycket att vinna genom att komplettera med styrke- och spänstövningar. Här tipsar löpcoachen Josefine Swärm om sina bästa övningar.

– Jag själv kör mycket löpskolning, kroppsstyrka och spänsthopp – det har gjort mig till en explosiv löpare. Jag gillar jämfotahopp och enbenshopp. Vissa spänstövningar kan vara lite knepiga att utföra, men då kan det räcka att bara stå och studsa lite på stället, säger Josefine.

Josefine Swärm har coachat löpning länge. Nu har hennes löpklubb Let's Run blivit digital.

Löpcoachens favoritövningar för ökad löpstyrka

 

Draken

Grym och utmanande övning för balans, fot- och benstyrka.
Gör så här: Hitta balansen på ett ben. Fäll i höften med ett rakt bakre ben och vikten ner mot marken. Fokus på att hålla stark mage, en anspänning i rumpan och höfterna parallella. Tänk dig längd i hela kroppen, som att någon drar dig i bakre foten och toppen av huvudet. Kom tillbaka upp med kraft från rumpan/baksida lår på ståbenet.

Draken

Pistols

Superbra övning för hamstrings/baksida lår- en muskelgrupp vi ofta glömmer att träna, men som är oerhört viktig för oss löpare.
Gör så här:  Tyngdpunkt på hälen. Låt ditt knä peka åt samma håll som tårna. Böj så djupt att rumpan precis nuddar bänken. När du ska upp ha hela fotsulan i marken, luta överkroppen lätt framåt och sträck på armarna för att få hjälp upp.

Pistols 1
Pistols 2

Dynamisk sidoplanka

En älska att hata övning där du främst tränar bål och säte.
Gör så här: Lägg dig på sidan, låt axlar, höft, knä och ankel bilda en rak linje. Spänn till magen och lyft övre benet och armen. Samtidigt som du tar ner benet vrider du armen ner under midjan. Sedan upp igen.

Sidoplanka 1
Sidoplanka 2

Löpcoachens bästa spänstövningar

Vristhopp

En övning som alla klarar av och som är grym både för motionären och eliten.
Gör så här: Tänk dig en tåhävning men med ett litet hopp. Stå på plan mark med höftbrett mellanrum mellan fötterna. Tryck ifrån med framfoten mot marken så att du hoppar upp i luften. Benen hålls raka under hela övningen, det är bara vristerna som jobbar.

 

Vristhopp

Borsowhopp

En övning där både spänst och styrka i benen och sätet tränas upp
Gör så här: Börja med ena foten fram, andra knät i marken som ett djupt utfallssteg. Tryck dig framåt, uppåt i en explosiv rörelse och landa i ett lågt utfallssteg – men med andra benet fram.

Borsow 1
Borsow 2

Följ Josefine på Instagram @josefineswarm
Löpklubben Let's Run

Av Kristina Lager

Mer om Styrketräning