Kreativ och rolig sommarträning för hela familjen

Här är tre tips på hur ni får in rörelse som en naturlig del av familjelivet nu i sommar.

Många av våra mest hållbara vanor föds redan i unga år. Att redan som liten få en bra relation till rörelse och träning lägger en viktig grund för barnens mentala och fysiska hälsa genom livet. Och när ni rör på er tillsammans i familjen får alla ta del av den välgörande träningen, ett vinnande upplägg!

1. Krångla inte till det
Låt barnen vara med och bestämma hur ni ska röra på er. De har fantastisk fantasi som kommer att växa och utvecklas ännu mer om ni som föräldrar uppmuntrar den. Ni kan till exempel gå ut i trädgården eller parken och leka "följa John" där ni vuxna härmar alla rörelser som barnen gör. Leta möjligheter överallt! Gör utfallssteg tillsammans samtidigt som pastan kokar, bygg en enkel hinderbana i vardagsrummet eller spring stafett i trädgården. Gör det inte så krångligt utan lek er fram, det finns inga rätt eller fel. Och det blir garanterat svettigt för alla inblandande! 

2. Bygg en hinderbana

Den klassiska leken hinderbana kan varieras i oändlighet och även bli riktigt jobbig, ett lekfullt träningspass för hela familjen! Ta med gänget ut i skogen och använd er av vad ni hittar, det är bara fantasin som sätter gränser! Dra fram stockar som hinder och att balansera på och lägg in partier med löpning däremellan. Tävla om vem som är snabbast runt eller försök att klara så många varv som möjligt tillsammans på en viss tid. Då kan ni också anpassa de olika delarna så att de ska göras två och två, till exempel gå skottkärra eller bära en stock tillsammans från punkt A till B. 

3. Familjeintervaller

Ta med hela gänget till en stor grönyta, en tom fotbollsplan eller ett backparti. Antingen värmer ni upp med lättare jogg på vägen dit eller så blir ni varma av att springa runt en stund i området innan ni sätter igång med de snabbare intervallerna. Sätt klockan på 15-20 minuter och kör igenom ett eller flera av uppläggen här nedanför (eller kom på egna):

A. Person A får lite försprång och resten av gänget jagar sedan ikapp upp för det lilla backpartiet. Spring tillsammans ner till startpunkten igen och turas om att jaga varandra.

B. Om ni är minst fyra personer kan ni dela upp er i två grupper och stå med en intervallängd mellan grupperna. Kör stafett fram och tillbaka, där distansen mellan grupperna avgör om det blir en supersnabb sprint eller en lite längre, långsammare intervall.    

C. Mät ut en sträcka som person A springer medan resten gör en styrkeövning (till exempel benböj, upphopp, armhävningar eller plankan). När person A är klar tar person B över och springer samma sträcka, och resten av gänget gör en ny styrkeövning. 

 

Text: Jenny Sunding

Mer om Styrketräning