Styrkeövningarna som förbättrar prestationen och håller skadorna borta

ANNONSSAMARBETE MED FLOWLIFE

ANNONSSAMARBETE MED FLOWLIFE | Styrka är något som alla löpare behöver. En löpares fötter och ben utsätts ofta för hög belastning, vilket kan leda till skador. Genom att komplettera löpningen med styrketräning kan du förebygga skador och så kommer även ditt nästa löppass kännas lättare.

De viktigaste muskelgrupperna för löparen är framsidan på låren, baksidan av låren, sätesmusklerna, ländryggen och bålen. Det är viktigt att träna dessa muskler för att stärka dem inför löpträningen. Det finns många övningar du kan göra för att stärka din kropp, vilket leder till att du kan presterar bättre och förebygger eventuella skador. 

Det är bra att varva löpningen med styrketräning. En bra tumregel är att få in 2-3 styrketräningspass i veckan. En av många fördelar med styrketräning, är att du inte måste vara på gymmet. Du kan lika gärna utföra dina övningar hemma med endast tre lätta redskap. 

Powerbands: Dessa multifunktionella och effektiva träningsband, kan användas för en mängd olika övningar och tränar hela kroppen. Power bands kan användas för styrketräning, rörlighetsträning och rehabilitering. Med banden arbetar man olika motstånd istället för vikter, för att göra övningarna mer utmanande.

Tips på övningar med powerbands:

Knäböj: Stå med fötterna axelbrett isär och placera powerbandet under mitten på foten. Dra upp powerbandet så att det vilar på främre delen av axlarna. Skjut rumpan bakåt och gör ett knäböj som om du satte dig på en stol. Ställ dig sedan upp och skjut fram höften. Kör 3 set av 12 knäböj.

Sittande rodd: Sitt på golvet och placera bandet runt fötterna. Forma powerbandet till en åtta och ta tag i den del av bandet som inte är fäst runt fötterna med dina händer. Dra powerbandet bakåt tills armbågarna är intill kroppen i 90 graders vinkel. Håll axlarna sänkta och armar­na nära kroppen. Håll emot på tillbakavägen.  Kör 3 set av 12 sittande rodd.

Läs mer om Power bands.

Hipbands: Hip bands är perfekta för dig som vill träna ben och rumpa. Istället för vikter, jobbar man med olika motstånd för att göra övningarna mer utmanande. Knäböj och höftlyft är fantastiska övningar att använda sina hip bands till. 

Tips på övningar med hipbands:

Sidobenböj: Sätt gummibandet runt låren, precis ovanför knäna. Ställ dig så brett isär med fötterna att gummibandet spänns. Sedan gör du ett litet sidosteg och en knäböj åt ena sidan. Håll tyngdpunkten lika mycket på båda benen loch pressa ut gummibandet med knäna. Upprepa åt andra hållet. Kör 3 set av 12 sidosquats.

Rumpsparkar: Stå på alla fyra med både händer och knän i marken. Sätt gummibandet runt låren och tryck det ena benet uppåt – fotsulan riktas mot taket. Håll emot på tillbakavägen och vänd upp igen när du nuddat knät i marken. Glöm inte att spänna rumpan. Kör sex repetitoner innan du byter sida. Kör 3 set av 12 rumpsparkar.

Höftlyft: Sätt minibandet strax ovanför knäna. Lägg dig på rygg och böj benen. Höj och sänk höften i en kontrollerad rörelse och tryck knäna utåt. Spänn magen hela tiden och behåll kontakten med rumpan. Kör 3 set av 12 höftlyft.

Läs mer om hipbands.

Sliding plates: Sliding plates är utmärkt att använda, om du vill stärka din core. De är perfekta att använda för att öka din stabilitet men även utmana din kropp på sett som du annars inte brukar göra. Använd gärna sliding plats när du gör Mountain climbers eller en utmanande planka.

Tips på övningar med sliding plates:

Mountain climbers: Börja i plankposition med fötterna på dina sliding plates. Håll en stark bål genom övningen. Dra in ditt ena knä mot bröstet, sträck sedan ut det benet samtidigt som du drar in det andra knät mot bröstet istället. Fortsätt att växla mellan höger och vänster ben. Kör 3 set av 24 mountain climbers.

Sido-slides: Börja i en plankposition på armbågarna och med dina fötter placerade på sliding plates. Håll kroppen rak och aktivera din bål. Glid ut med båda föttera åt sidan så att benen formar ett V – glid så lång ut som du kan utan att tappa din bålaktivering. Glid sedan tillbaka till en rak planka.  Kör 3 set av 12 sido-slides.

Läs mer om sliding plates.

Idag lanserar Flowlife sin nya performance serie som innehåller just dessa tre produkter. I samband med det nya produktsläppet, lanserar dem även ett nytt videosegment, där du smidigt får ta del av intruktionsvideos och även inspirerande träningspass. Perfekt för att dels komma igång med sina nya produkter, men även för att få ut så mycket som möjligt av dem! 

Ni hittar Flowlifes nya videosegment här!

I annonssamarbete med Flowlife.

Mer om Styrketräning