Företaget med spring i benen

Nöjda medarbetare på Eken Bygg efter att ha sprungit loppet STHLM Loop tillsammans.

Hur jobbar ditt företag med hälsa, roliga aktiviteter och teambuilding? Springer ni, eller tränar tillsammans? Vi har pratat med Eken Bygg som verkligen satsar på sina medarbetares hälsa. Resultatet är bland annat färre sjukskrivningar och en härlig sammanhållning.

”Att anmäla alla kollegor som ville till ett lopp blev succé. Roligt att följa allas träningsresa från det att anmälan gick iväg till den stora dagen då vi skulle springa tillsammans. Nu spånar vi redan vidare på vad nästa aktivitet ska bli för att vi ska hålla oss aktiva och friska, som få ett roligt äventyr tillsammans.”  Texten kommer från Eken Byggs instagramkonto dagen efter STHLM Loop. Ett inlägg som får alla som brinner för ett hälsosamt arbetsliv att bli lite extra varma om hjärtat.

Vi blev såklart nyfikna på Eken Bygg, ett företag med 22 anställda , där häften arbetar på kontoret i Årsta och hälften är snickare ute på fältet. Hur inspirerar de till träning? Oscar Jonasson arbetar på kontoret, där han räknar på jobb och lämnar anbud. Det var också han som fick idén att kollegorna skulle springa ett lopp tillsammans.

Oscar Jonasson tillsammans med en kollega hejar fram de kollegor som är på väg in i mål.

– Ja, men vi sprang faktiskt Premiärmilen tillsammans innan pandemin – då satt vi och snackade i fikarummet: visst vore det kul att springa ett lopp tillsammans, och så blev det. Den gången var det en kollega som pushade och vi var väl en sex, sju stycken som deltog i loppet men det var fler som var med på träningen. Malin Ewerlöf kom och körde några pass med oss där vi bland annat fick lära oss löpteknik. Det var riktigt bra.

– Nu i år är det jag som tagit på mig rollen att peppa till lopp och valet föll på STHLM Loop. Det låg bra till i tid så att vi skulle hinna träna oss i form. Jag är själv ingen inbiten löpare även om jag tycker om att springa. Men jag tycker att löpning är bra om man vill göra något aktivt tillsammans. De flesta kan vara med.

Hur många var det som deltog i loppet.
– Det var faktiskt hälften av alla anställda, 11 stycken, som anmälde sig. Sedan var det två som hoppade av, av olika anledningar, så vi blev nio på själva loppdagen. Extra roligt var det att även några som aldrig brukar springa hängde. Det funkar ju att gå också. Det är just det här som är så bra – man kan delta efter sin egen förmåga. Jag minns att när vi sprang Premiärmilen sprang någon på under 50 minuter och någon på 90 minuter – det var rätt stor spridning, ändå var det något vi kunde göra tillsammans och glädjas med varandra. Efter loppet, både då och nu gick vi ut och åt och hade en trevlig kväll.

Att springa i brandade kläder är ett perfekt sätt att visa upp sitt företag.

Hur peppade ni varandra med träningen?
– Vi satt ofta och pratade träning under lunchen och fikat. Eftersom så många var anmälda så var vi väldigt engagerade – och ju mer vi pratade om det desto mer taggade blev vi. Vissa tränade också tillsammans, men det blev främst de som bor i närheten av varandra. Den här gången hade vi ingen gemensam träning, vi hade svårt att hitta en tid som passade alla.

Hur jobbar ni annars med hälsa på företaget?
– Vi är ett aktivt företag och vi försöker att alltid ha fysiska aktiviteter i samband med till exempel konferenser och innan sommarfesten. Någon gång har Nordic Military Training kommit och kört ett pass med oss. Inför Premiärmilen höll Malin Ewerlöf tre pass med bland annat löpteknik. Det är också företaget som betalar anmälningsavgiften till de lopp vi springer.

– Sedan har vi ett friskvårdsbidrag på 3000 kronor. Utöver det kan vi få 2000 kronor till om vi för en träningslogg som visar att vi har tränat i snitt två gånger i veckan under året. Förra året hade jag slarvat med träningsloggen, så jag fick träna sex dagar i rad för att kunna visa upp den, haha. 

– Jag har ingen statistik på sjukfrånvaro – men känslan är att vi nästan aldrig är sjuka. Vi har väldigt låg sjukfrånvaro, och en anledning till det är säkerligen att vi rör på och är medvetna om att man behöver ta hand om sig.

Varför ska man springa lopp tillsammans med kollegorna tycker du?
– Det är en jättehärlig känsla att göra något aktivt och hälsosamt tillsammans. Det känns extra viktigt för ett företag som oss där alla inte arbetar på samma plats – så det blir en extra anledning att träffas. Det är teambuilding, bra för sammanhållningen helt enkelt – och ett bra sätt att få folk att röra på sig.

Vad är ert nästa gemensamma hälsomål/aktivitet?
– Nu är tanken är att vi ska köra Premiärmilen igen. Inför julfesten ska jag visa upp bilder på hur roligt vi hade på STHLM Loop -  och då presenterar jag Premiärmilen som nästa aktivitet. Det ska bli riktigt roligt och känns långt bort i tiden, vi får tre månader att träna och peppa varandra.

 

 

En selfie efter väl genomfört lopp är en självklarhet.

Av Kristina Lager

Mer om Tävling