Möt vinterlöpningen med Saucony

Saucony lanserar sin nya vintersko Peregrine ICE+, speciellt framtagen för vinterlöpning, med en yttersula med friktionsmaterialet Vibram ArcticGrip för ett utökat grepp på hala underlag under vintermånaderna. Med anledning av detta bjuder de på sina tips inför vinterlöpningen samt ger dig som läsare en unik möjlighet att bli testlöpare av denna teknologi

3 tips för roligare vinterlöpning

1. "Jag ser det snöar... Hurra!"

Bara för att det snöar mycket ute betyder inte att ni måste ställa in löprundan utan se det som en möjlighet att göra din träning lite mer varierad. Du får mycket ut av att springa i 10-30cm snö framförallt nysnö då du tvingas använda musklerna i bålen och låren mycket mer för att forcera igenom djupsnö. Genom att springa i dessa förhållanden får du ett styrkepass på köpet för dessa viktiga muskelgrupper för oss löpare. Sen att vintermiljön ofta kan vara otroligt vacker är inget minus. 

2. Ingen panik, vässa teknik!

Bli inte rädd för vinterunderlaget utan se det som en möjlighet att förbättra löptekniken. Vid halt underlag får du oavsett skoval ett något försämrat fäste i frånskjutet. Ett bra tips att under vinterns löprundor är därför att medvetet höja frekvensen i fotisättningen men bibehålla samma hastighet. Detta görs genom att korta ner löpsteget med några centimeter vilket många löpare kan dra stor nytta av för att skapa bättre löpteknik. Ytterligare resultat av detta blir att kroppens tyngdpunkt blir mer centrerad över kroppens mittpunkt, vilket också kan uppnås genom att välja en sko med lägre häl-tå-dropp. Detta ger dig även ett mer stabilt löpsteg och minskar risken för halka i frånskjutet vid löpstegets avveckling.

3. Skaffa vinterdäck! (med PEREGRINE ICE+)

Som löpare som planerar att vara aktiv under kommande vintermånader skall man tänka på vilket underlag man har i sin omgivning i sin vinterlöpning. Men även om du väljer skor med bra grepp på hala underlag så vill du inte göra avkall på komfort.

PEREGRINE ICE+ är en friktionssko som ger bättre fäste än vanliga asfaltsskor på vinterunderlag, men man behöver förstå att det inte är samma typ av sko som en med spikdobb. Fördelen med en friktionssko är den hårdare, stummare känslan som spikar kan ge på hårda underlag som asfalt och grusväg. Då en löptur under vintermånader i många stadsmiljöer kan utgöras av 96-97% asfaltslöpning och 3-4% hala underlag så kan det kännas obekvämt och onödigt med spikdobb under stora delar av passet. Det är ett liknande resonemang som när man ska välja vinterdäck till bilen – där man behöver friktionsdäck i vissa miljöer och dubbdäck i andra. Här är det viktigt att man som löpare testar sig fram och ser till sitt behov för att hitta sin optimala vintersko.

4. Reflexera mera!

Vintern i Norden ställer krav på synlighet. Springer man innan eller efter jobbet så ligger ofta mörker under flera vintermånader vilket gör att man inte bara behöver varma löparkläder utan även kläder och skor med gott om reflexiva partier. Löpkläder och skor med reflexmaterial är ett utmärkt sätt synas, men kan även vara bra att förstärkas med reflexväst.

Sauconys vintersortiment


Peregrine 7 ICE+


Med VIBRAM Arctic Grip på yttersulan för utökat grepp på vinterunderlag. Materialet RUNDRY i ovandelen vilket gör skon vätskeavstötande lämpat för vinterns blötare miljöer. I mellansulan finns Sauconys prisbelönta stötdämpningsmaterial EVERUN, som framförallt står för hög grad av energiåtergivning, lång livslängd och maximal dämpning.
Geometri: 4mm (22.5mm häl/18.5mm framfot) Vikt herr US9: 266 gram. Vikt dam US8: 238 gram. Neutral.

Saucony Peregrine 7 ICE+, herrmodell
Saucony Peregrine 7 ICE+, dammodell

Ride 10 Reflex


Trotsa mörkret och ta över gatorna. Den 10e upplagan av Ride fortsäter vara en av marknadens lättaste mängdträningskor. Skon har fått en helt ny vävd mesh i den sömlösa ovandelen vilket gör passformen och följsamheten på foten bättre än någonsin.
Ride 10 Reflex har dessutom reflexdetaljer som syns väl i strålljus för årets mörkare säsonger. Med en toppsula i EVERUN har den skons mest stötdämpande material närmast foten vilket leder till en överlägsen stötabsorbering och energiåtergivning. Skon som passar för alla pass, från 5k till Maraton.
Geometri: 8 mm (27mm häl/19mm framfot). Vikt herr US9: 269gr Vikt dam US8: 238 gram. Neutral.

Saucony Ride 10 Reflex, herrmodell
Saucony Ride 10 Reflex, dammodell

Zealot ISO3 Reflex


En lyxig mängdträningssko med lågt häl-tå-dropp för att främja löpning på mellanfoten. Nu i en reflexversion för årets mörka månader. Vävd mesh i ovandelen och en dynamisk passformsteknologi med ISOFITsom anpassar sig till löparens fot och omsluter foten som en socka. En oslagbar följsamhet tack vare ett dropp på 4mm, samt en EVERUN Toppsula som ger hög energiåtergivning och levererar stötdämpning i världsklass.
Geometri: 4mm (26mm häl/22mm framfot). Vikt herr US9: 241 gram. Vikt dam US8: 207 gram. Neutral.

Saucony Zealot ISO 3 Reflex, herr
Saucony Zealot ISO 3 Reflex, dam

Reflex Tight


Oroa dig inte för mörkrets inbrott med Sauconys Reflex Tight. Med 360 graders reflektivitet längs benen genom ett snyggt mosaikmönster så kan du vara trygg med att din omgivning skall se dig. Med materialet Powerknit Tempo har du både en stark och bekväm stretch i materialet och en fuktavvisning i högsta klass. Med fickan med dragkedja baktill tar du enkelt med dig nyckeln eller gel på dina långa som korta pass.
71% nylon, 29% spandex. Powerknit Tempo fabric.

Saucony Reflex Tight – dam och herr.