Bästa hörlurarna för löpare

Plantronics Backbeat Fit var bäst i test när Marathon.se lät teesta sju olika modeller från lika många tillverkare.

Gillar du att lyssna på musik när du springer? Kanske har du funderat på om det finns bättre hörlurar? Marathon.se bad elektronikexperten Henrik Blomgren att testa sju marknadsledande sportlurar.
– Om man är ute och springer mycket är det trådlösa hörlurar som gäller, menar Henrik om testvinnaren Plantronics Backbeat Fit.

Att man är trött i benen efter en löprunda är helt okej – men man vill inte vara trött i öronen.
Testledaren Henrik Blomgren

Priset för ett par bra lurar för löpning ligger kring tusenlappen. Högre pris betyder dock inte alltid bättre funktion. Testvinnaren Plantronics Backbeat Fit är med sina 799 kronor ett av testets billigaste lurar, men slår ändå de betydligt dyrare modellerna från prestigemärkena Sony och Bose.
– Det råder ingen tvekan om att Bose Soundsport är en bra och välljudande hörlur. Däremot har de svårt at motivera sitt rekommenderade pris på 1500 kronor. Även om vissa butiker säljer dem för en dryg tusenlapp kan du fortfarande hitta en lika bra hörlur för en betydligt mindre peng.

Bra ljud är en viktigt faktor, men om man som Sony inte lyckas helt ut med design och funktion i testmodellen Sony AS800BT så kan det inte bli toppbetyg:
– Problemet är att själva hörlurarna är för långa för att du ska kunna hänga sladden över örat på ett bra sätt. Ett annat problem som rör designen är att reglaget bara består av en knapp.

Flera lurar har bra ljud, men problem med glapp i örat.
– För att ljudet ska komma till sin rätt behöver hörlurarna sluta riktigt tätt, förklarar Henrik.
Jaybird Bluebuds X är luren med kanske det bästa ljudet hemma i soffan, men så fort de åker ut lite försvinner den i övrigt imponerande basen. Det ska verkligen understrykas att Bluebuds X har grymt bra ljud och en tyngd som förvisar många av konkurrenterna till skamvrån.

Hörlurar som följer med till gymmet eller till löpspåret lever ett tuffare liv än hörlurarna som används på kontoret eller i kollektivtrafiken. Just därför vill många ha ett billigare alternativ
Billigaste lurarna i vårt test är Philips Actionfit Overdrive för 500 kronor. Lätta och med bra passform kan de vara ett alternativ, men om ljudupplevelsen är det man är ute efter så varnar Henrik Blomgren:
– När vi testar hörlurarna på lägre volym låter det riktigt bra med klar diskant och rena toner, men när vi vrider upp volymen kommer begränsningarna fram. Det är skrikigt, hårt och inte särskilt skönt att lyssna på. Att man är trött i benen efter en löprunda är helt okej – men man vill inte vara trött i öronen.