Elitlöparnas specialare kan göra skillnad

Tre specialare på Galen Rupp, tejp, armband, och lufthål i linnet. Kanske gör de skillnad?

I jakten på segrar och rekord gäller det att hitta den där sista procenten. Men när träningen är gjord gäller det att hitta fler saker som kan lyfta prestationen. Men vad är det som funkar och vad är det som inte funkar? Vad kan vi vanliga löpare ta efter? Vi har tittat på några saker som världsstjärnorna tar till – och nej det här ska inte handla om doping.

Men det handlar om att lyfta sin egen prestation. Varje procent ökad fart betyder en drygt en minut i sluttid för en maratonlöpare i världsklaass. Det kan innebära vinst i loppet eller nya rekord.
Under träningsperioderna försöker man hitta saker att förbättra som uthållighet, löpekonomi och syreupptagning och det är naturligtvis där som det viktigaste jobbet görs. 
Men det är många andra faktorer som påverkar när det är dags att prestera. Uppladdning, taktik och farthållning måste funka i det perfekta loppet.

I jakten på den där sista procenten letar en del löpare efter detaljer som kan göra skillnad. Kanske funkar de, kanske inte, ibland kan det kanske ge en placeboeffekt. Hur som helst, här är några annorlunda detaljer att inspireras av från några av världens bästa löpare.
Vi hittar många detaljer hos söndagens segrare i Chicago Marathon. Galen Rupp som var trea i OS 2016 blev den förste amerikan att vinna loppet på 15 år. I jakten på segrar och rekord lämnas inget åt slumpen och Rupp är en villig försökskanin för Nike-ingenjörerna. Som kommentar på översta bilden där Rupp tejpad lite här och där vinner 10000 meter i amerikanska mästerskapen 2016 svarade han till närvarande journalister:
"De kan inte skada, och Nike-utvecklarna är riktigt bra killar så jag hjälper dem gärna" sade Rupp om AeroSwift-tejpen som när den lanserades 2016 enligt Nike sades skulle minska vindmotståndet.

1. Galen Rupps tävlingslinne. 

Notera de stora lufthålen i den Rupps tävlingslinne från söndagens seger i Chicago Marathon. De ska ge en extra luftgenomströmning och därmed bättre avkylning. 

2) Galen Rupps avancerade biometri.

I uppladdningsloppet inför Chicago vann Galen Rupp halvmaratonloppet i Rock ’n Roll Marathon i Philadelphia. Rupp springer ofta med olika sorters armband, men den här gången hade han någonting som mest liknade en blodtrycksmanschett på högerarmen. Säkert mer än bara puls som mäts, kanske är det mjölksyranivån. Hur som helst valde Rupp att springa utan både manschetten, armband och klocka vid segern i Chicago Marathon.

3) Galen Rupps skor

Galen Tupp liksom alla tre medaljörerna i OS 2016 och alla löpare i Nikes ”"Breaking2"-projekt med bland andra Berlin Marathonvinnaren Eliud Kipchoge springer i Nikes nya modell Zoom Vaporfly Elite. En sko som har en kolfibersula som varit föremål för regeltolkning eftersom den sägs ge en fjäderliknande effekt som ska hjälpa löparen. 

4) Eliud Kipchoge armvärmare. 

Både i Breaking2-försöket och vid segern i Berlin sprang kenyanen med det som kallas för armvärmare. Kanske har de också en kompressionsfunktion som kan påverka blodcirkulationen.

5) Nya supersportdrycken från svenska Maurten.

Galen Rupp drack den i Chicago och Eliud Kipchoge hade den i Berlin. Drycken som både Mustafa Mohamed och Isabellah Andersson varit med och testat ska vara snällare mot magen och underlätta energiupptaget. 

Världsrekordhållaren Paula Radcliffe körde med extra allt under sin fantastiska karriär.

Om det låter som att rekordjägarna bland herrarna är extrema så har de också sällskap av den kvinnliga världsrekordhållaren i maraton (2.15.25), brittiskan Paula Radliffe. 

6) Solglasögon

Kan enligt vissa undersökningar ha positiva prestationseffekter.

7) Näsklämma.

Var populärt under årtiondet då Radliffe var aktiv och skulle hjälpa till med andning och syresättning.

8) Halsband i titanium

Teorin är att det ganska kraftiga halsbandets metal ska påverka blodcirkulation och muskelstress.

9) Kinesiologi-tejpning.

Förespråkarna menar att tejpning kan behandla skador på muskler och leder. Tejpen ska hjälpa dig att röra kroppen på rätt sätt och undvika felaktiga rörelsemönster.

10) Kompressionsstrumpor.

De höga strumporna är fortfarande populära och många tycker att de ger stöd och en känsla av stöd och att vaderna inte svullnar upp som de kan göra under längre lopp.