En, två eller tre par skor?

Hur mycket och hur fort man springer styr i hög grad hur många löparskor man behöver. Motionären klarar sig ofta med ett par medan den som springer lite mer och även tävlar också bör ha ett par tävlings/träningsskor. Det viktiga är att trivas med det man har.

För motionären som springer 2–3 gånger i veckan räcker ett par skor bra. Då handlar det om ett par träningsskor med bra stötupptagningsförmåga. Vikten på denna typ av träningsskor ligger på 320–350 gram i storlek nio för herrar (42,5) och 300 gram för damer i storlek sju (38).
Priset är från 1000 kr och uppåt.

Komplettera med en lätt sko<
De som springer 3–5 pass i veckan kan komplettera träningsskon med en lite lättare tränings/tävlingssko. En sådan herrsko väger mellan 280 och 300 gram och en damsko kring 250 gram. Den passar bra vid intervallpass, backträning och snabbdistans. Men också på till exempel sista långpasset inför en tävling.

För en elitmotionär som springer mer eller mindre varje dag så kan det vara bra att också komplettera med en trailsko för terränglöpning vår och höst. Om man springer till och från jobbet och/eller på rullband så kan det vara praktiskt att ha ett par träningsskor också på jobbet.
Elitlöpare har ofta flera olika tävlingsskor vilket inkluderar rena racerskor som väger kring 200 gram.

Livslängden på skor varierar
Hur länge man ska ha ett par löparskor beror på hur och hur mycket man springer. Livslängden på en träningssko är 150–200 mil och för en tränings/tävlingssko ca 75 mil. En riktigt lätt tävlingssko räcker bara 10–25 mil. Men detta är individuellt – olika löpstilar nöter skor olika.

Efter lätta tävlingsskor är nästa steg spikskor om man tränar eller tävlar på bana och/eller i terräng. Det finns tre typer av spikskor för löpning – sprint, medeldistans och långdistans. Sprintskorna saknar klack, medeldistansskorna har klack enbart i hälen medan långdistansskorna har en klack som går hela vägen fram.

Nej, nej - inte tvättmaskinen!
När det gäller underhållet av skor så ska man aldrig tvätta dem i tvättmaskin. Då förstör man skorna.
Borste och vatten är bäst men först ska man ta ut innersulan. Tvätta skorna i rumstemperatur och lägg sedan i tidningspapper eftersom det drar åt sig fukt. Byt ut tidningspapperet efter en halvtimme. Torka aldrig skorna på element.