Trailskotestet: Sista paret ut

Europas tuffaste trailskotest är i mål. 14 modeller har testats under åtta dagar på den nära 30 mil långa sträckan från Ruhpolding i Tyskland till Sexten i Italien. Två modeller har testats varje dag. Sista paret ut var Hoka One One Stinson Trail och nya Saucony Peregrine 5.

Marathon.se.s testteam med Jörgen Lindh och Max Själin har de sista tre dagarna av testet backats upp av Ted Ås från Team Outside. Ted hoppade i Jörgens skor när testledaren själv drabbades av en en halsinfektion.
På den avslutande etappen i Gore-Tex Transalpine Run var det dags för slutprov för Hoka One One Stinson Trail och nya Saucony Peregrine 5. 33 kilometers löpning från Niederdorf till Sexten i norditalien med en stigning upp till Dreizinnenhütte på 2405 meter.
Lätt men lång stiglöpning från och till det sista berget. Sista svåra provet innan den sista milen in till slutmålet.

– Det har gått riktigt bra idag, jag har känt mig ganska pigg hela vägen, jag kunde springa på utför hela vägen in mot mål, sade Max om dagens lopp.
Max Själin hade all anledning att vara nöjd, endast tretton minuter efter första lag i mål på etappen.
– Saucony Peregrine 5 fungerade väldigt bra för mig i dag. Det började med en transportsträcka på 15 kilometer med grus och asfalt och det var inga problem. Den har så pass bra passform och flexibel sula och sedan, stigen upp på berget hade den bra grepp hela vägen och i utförslöpningen tycker jag att de har bitit alldeles suveränt i serpentinkurvorna. Jag är supernöjd med skorna idag.

Ted Ås som sprang i mixedklassen för Team Outside tillsammans med Maria Jansson fick ta över Jörgen Linds Hoka One One Stinson Trail. En modell som inte ser ut som någon trailsko med sin överdimensionerade mjuka mellansula som har 2,2 ggr mer volym.

Den breda sulbasen som är ca 30 procent bredare än normalt och att foten kommer ner en bit i mellansulan stabiliserar den överdimensionerade sulan.
– Den är ju stor, men förhållandevis lätt ändå, så det blev jag överraskad av och väldigt skön, säger Ted Ås som aldrig sprungit i Hoka-skor före lördagens etapp,
– Den blommar ut när det är lite svagt utför och egentligen även på asfalt och hårt packat underlag, nerför är den fullständigt grym.
– Om man ska tänka sig vad den ska passa bra till så kan jag tänka mig den som recovery-sko för den som tränar mycket. Är man en nybörjare som just börjat springa så får man en sko som är väldigt skonsam, mjuk och komfortabel, men ger ändå en väldigt bra löpkänsla.

Banprofil för den åttonde etappen.

Mer om Europas tuffaste trailsko-test