Trailtestarna når nya höjder

I alperna finns det redan i september snö och is, underlag som en bra trail-sko ska klara.
Men det krävdes en rejäl klättring, uppförslöpning i flera timmar och en kamvandring på 2513 meter för att hitta vintern. En löptur som gjord för Icebug Anima 2 med sina ståldubbar. Däremot blev kanske greppet i Inov8 Trailroc lite av en besvikelse.

Med de två passeringarna över Bretterscharte och Meyerhoferalm som båda är betydligt högre än Kebnekaise hade tisdagens 33 kilometer långa löpning från Prettau till Sand In Taufers i italienska Sydtyrolen en alpin karaktär. Fjärde dagen av Gore-Tex Transalpine Run bjöd på en riktig jojobana:
Start 1454 meter över havet i Prettau, slingrande stigar upp till 2513 meter, ner i en dalgång på 1608 meter för att sedan ta sig upp till 2209 meter och sedan ner mot målet i Sand In Taufers på meter.

– Uppe på högsta toppen kändes det som att luften tog slut och jag fick det riktigt jobbigt, säger Jörgen Lindh som dock tyckte att han hade perfekt grepp med sina Icebug Anima 2.
– Jag ville ha grepp idag och därför valde jag att testa Icebug Anima som ju är sko med dubbar.

Det är inte bara på is och snö som Animan funkar. De greppar på allt, till och med på stenar men eftersom dubbarna fjädrar litegrann så blir det ändå en bra löpkänsla.
– Det blir inte så stumt och det går att springa även vägbitarna, säger Jörgen Lindh.
Icebug Anima är helt klart en sko för åretrunt-bruk, för obanad terräng och andra tillfällen där bara ståldobbar gör jobbet.

Max Själin hade valt Inov8 Trailroc 245 för tisdagens äventyr:
– De hade lite dåligt grepp däruppe på snön, annars har det varit ganska bra på stigen härnere. De är gjorda för att springa i lite finare terräng och elljusspår.

Ett litet plastigare gummi i sulan än Inov8:s modeller i den populära X-talon-serien gör att greppet inte är lika bra i Trailroc 245. Även om skon också är lite mer robust så saknas ett tåskydd som finns i liknande typer av terrängskor.

Banprofilen för fjärde etappen i Gore-Tex Transalpine Run.

Mer om Europas tuffaste trailsko-test