Trailtestet: Abborrbacken 22 gånger

Branta uppförsbackar är alla löpares största prövning. Kampen mot fysikens lagar kräver bra hjärt- och lungkapacitet. Alla bergslöpare försöker spara gram i utrustningen och ha bra skor med bra grepp.
På den 6,7 km långa och dryga tusen höjdmeter tuffa bergssprinten plockade testteamet fram Haglöfs Gram Comp och Puma Faas 300 TR.

Efter att ha snittat ett maratonlopp om dagen de senaste fyra dagarna i etapperna från Ruhpolding i Tyskland till Sand In Taufers i Italien var onsdagen något av en vilodag. Om man kan kalla det för vilodag att springa upp tusen höjdmeter.
Den som funderar på hur brant det är så jämför gärna med Abborrebacken i Lidingöloppet som på 500 meter stiger cirka 45 meter. I etappen från den lilla alpstaden Sand in Taufers upp till liftstationen Speikboden handlade det om mer att springa Abborbackens stigning 22 gånger på endast 6,7 kilometer.
– Det gäller att hitta någon slags rytm och springa där det är möjligt och försöka ta sig uppför så fort som möjligt, man får försöka springa där det är lite flackare och så får man gå fort där det är lite brantare, säger Max Själin i Marathon.se:s testteam.
– Det var kul men jobbigt, jag sparade på krafterna litegrann så jag hade lite kvar, säger Jörgen Lindh.

Både Jörgen och Max placerade sig bra i etappen som hade individuell tidtagning, men där de båda löparnas tider räknas samman i den totala sammanställningen av Gore-Tex Transalpine Run.
Jörgen Lindh valde Puma Faas 300 TR för bergsracet:
– Det är en lätt sko med tunn mellansula som gav väldigt bra kontroll på rötterna och flexibel, den är lätt att lyfta också!
– Kanske skulle yttersulan kunna vara lite mjukare för att funka bättre där det var lite stenigt.
Precis som Jörgen sprang Max i en lätt och flexibel sko, Haglöfs Gram Comp:
– Jag har haft bra grepp hela vägen utom på väldigt blöta stenar, men överlag är jag riktigt nöjd med skon.
Haglöfs har numera Asics som ägare och outdoor-företaget har fått hjälp med utvecklingen. Testteamet anar drag av Asics populära modell DS Trainer även om den streetsnygga modellen har fått en helt annan design.

Banprofilen femte etappen av Gore-Tex Transalpine Run.

Mer om Europas tuffaste trailsko-test