Trailtestet: Den längsta dagen

49 kilometer i andra etappen av Gore-Tex Transalpine var inte bara tufft för Marathon.se:s testteam.
Skorna Salomon S-lab Fellcross 3 och New Balance 1210 Leadville testades på alla sorters underlag.
Det visade sig att skorna hade helt olika karaktärer.

– Salomon Fellcross var väl sådär när vi sprang på asfalt- och grusvägar, men sedan på slutet kom skorna till sin rätt, det var utförslöpningar och lite lerigt, då hade jag bra grepp i sulan. , säger Max Själin som tillsammans med Jörgen Lindh utgör Marathon.se:s testteam i Gore-Tex Transalpine Run - åtta dagars löpning i etapper från Tyskland till Italien.

Andra etappen är den längsta i Gore-Tex Transalpine Run. På slutet av den nära fem mil långa sträckan genom Kitzbuhl-alperna från St Johann till Neukrichen blev det rejält brant upp till passagen på 2028 meter. (Som jämförelse är sydtoppen på Kebnekaise 2117 meter.)
Medan Max trivdes när det var brant både upp- och nedför fick Jörgen kämpa lite mer i sina New Balance 1210 Leadville.
– Det var ända bra grepp för att vara en så lite mönstrad sko, säger Jörgen som först och främst valde 1210 Leadville för de långa sträckorna på asfalt och grusväg:
– Jag tror faktiskt att skorna räddade mig, de var riktigt bra dämpade, säger Jörgen.

Det är ganska ont om väldämpade terrängskor på marknaden. Med dämpning brukar också skorna byggas på höjden - och höga skor blir aldrig så stabila som låga.
– Men jag upplever ändå att de funkar bra och för ultralånga sträckor behövs dämpningen. Skorna är också framtagna för LeadvilleTrail Run 100 i Colorado som är 100 miles - 160 kilometer långt.
Kanske även alltså en sko för lite tyngre löpare som ska springa Lidingöloppet och andra längre terrängdistanser.

Max och Salomon S-lab Fellcross 3 trivdes inte lika bra på den långa transportsträckan från St Johann och upp i Kitzbühl-massivet.
– Det är en ganska hård sula och ganska hårda gummidobbar, det passar sig inte så bra på asfalten och det blir nästan att man trampar igenom på de stora stenarna som finns i en grusväg.

För Max som är van att springa långt i tunna skor funkade ändå Fellcross. Den extrema Salomon-skon har endast 4 mm häl- till tådropp, väger 260 gram i herrstorleken US9 och har en extremt slittålig ovandel. En sko för tuffa tag, löpning i obanad terräng, orientering och lopp som TjurRuset.
– Väldigt bra grepp, speciellt i lera och på blött gräs, är Max positiva omdöme.

Banprofilen för den 49 kilometer långa andra etappen i Gore-Tex Transalpine Run.

Mer om Europas tuffaste trailsko-test