Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Unna dig ett bra vätskebälte

Ska du springa långt och länge i sommar behöver du fylla på med vätska. Dessutom vill allt fler ha plats för mobilen, oavsett om du har den med för att lyssna på musik eller för att kunna ta en löparselfie. Läge att skaffa ett vätskebällte! Men vad ska man tänka på, vad gör ett bra bälte. Läs vårt test, fundera över ditt eget behov. Och unna dig ett nytt vätskebälte inför sommarens heta löpturer.

Vätskebältet är snudd på löparens bästa vän under långpasset. Det finns vätskebälten för alla smaker och behov, i olika färger och former. Springer du bara halvlånga pass kan ett relativt enkelt vätskebälte med bara någon flaska passa bra. Springer du många mil, eller vet med dig att du svettas mycket och därmed och tappar mycket vätska rekommenderar vi att du har ett bälte med många eller ganska stora flaskor. Tänk på att du under en timmes löpning i sommarvärme kan förlora mellan en och två liter vätska – beroende på värme och intensitet.

Prova bältet innan du köper

Det är viktigt att bältet sitter skönt. Alla bälten har olika passform. Även om bältena är relativt billiga är det smart att testa i butik innan du köper för att undvika att bli besviken. Bältet ska sitta på höften – och vissa löpare tycker att en del bälten lätt glider upp. Hamnar vätskebältet istället uppe runt midjan kan eventuella flaskor störa armarnas rörelse när du springer vilket är mycket irriterande.

De töjer sig efter ett tag

Köp ett ganska tight bälte eftersom de flesta material töjer sig efter ett tag. Perfektas vätskebälte har ett ganska långt kardborrspänne – det kan du fästa långt ut i början och sedan längre, och längre in vartefter bältet töjer sig. Även de stretchiga flipbelt och Salomons bälte töjer sig något, men hållbarheten är ändå ganska lång.

Stora eller små flaskor

Att springa med två eller tre lite större flaskor, eller fem, sex lite mindre flaskor, är en smaksak. De stora flaskorna kluckar lätt när de är halvfulla – samtidigt får alla plats på ryggen om det bara är två till tre stycken. Att ha fler, lite mindre flaskor kan vara praktiskt – både för att du kan fylla dem med många olika vätskor – men även för att de är lätta att nå. Och faktiskt enkla att ha i handen om du skulle vilja det.