Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Här är 2016 års nya löparcoach

Här är löparprylen som kanske kommer förändra tränarens arbete. Eller i alla fall en snackis för 2016. Fast kalla det inte pryl, kalla det virtuell coach eller biometri med analys. För 2450 kronor får du ett paket med två poddar, en för skon, och en som du fäster på kroppen. Framtiden är här!

– De två devicerna gör 12000 mätningar i sekunden som kan tas emot på antingen en smartphone eller en smartwatch, berättar Jacob Gliese som arbetar på danska SHFT som utvecklat poddarna och den programvara som analyserar den insamlade datan.

Sportelektroniken går snabbt framåt. Minns revolutionen när stegräknarna och pulsmätarna kom. GPS-mätarna har förändrat mångas löparvanor.

Med dagens avancerade smarta telefoner som har datorkapacitet som en persondator finns nu möjligheten att samla in och göra avancerade beräkningar i realtid.
SHFT består av en programvara, en app som kan laddas ner till vissa smarta telefoner och två poddar som känner av löparens rörelse. En pod fäster man på foten och en på bröstet.

– Första gången man springer så analyserar programmet din löpning och utifrån det får man instruktioner och träningstips för sin löpträning, berättar Jacob Gliese.

SHFT mäter steglängden, stegfrekvensen, kollar fotisättningen och kroppshållning. Efter varje pass finns möjlighet att se sig själv i en 3D-animation och få en analys av löptekniken och tips på detaljer att träna upp.

SHFT säljs bland annat av Löplabbet i Stockholm.

Jacob Gliese visar upp den nya löptränaren - en smartphone med programvara som samlar in data från två poddar fästa på löparen.