Kan kläderna göra dig till en bättre löpare?

Två väldigt snabba outfits, särskilt de gröna shortsen! skriver Louise Wiker som använder utrustningen som motivationshöjare.

Har du snabba löparkläder? Elitlöparen och bloggaren Louise Wiker har ett par gröna favoritshorts när det ska springas riktigt fort.
Idrottspsykologen Carolina Lundqvist menar att det handlar om att man ska kunna lita på sin utrustning , men även att en bra outfit kan vara motivationshöjande.
Men kan utrustningen även vara prestationshöjande?

– Jag har svårt att se att färgen på strumporna eller vad man har på sig har betydelse för själva prestationen, säger Carolina Lundqvist, lektor i idrott på GIH med inrikning på idrottspsykologi och anlitad av Sveriges Olympiska Kommitté som prestationspsykolog.
– Vi (idrottspsykologer) rekommenderar att man ska jobba bort saker som inte bör kunna påverka prestationen, men som riskerar att göra det på ett negativt sätt om det uppstår ett hinder. Om man tror att det inte kommer att gå bra för att man har glömt favoritskorna, eller det är fel färg på strumporna till exempel, då har man ju ett hinder.

Utrustningen måste funka
För löparen handlar ofta om att kunna lita på sin utrustning. Shorts som inte skaver, strumpor som inte ger blåsor, skosnören som inte går upp. Därför kommer gärna gammal beprövad utrustning fram när det är dags för ett viktigt lopp eller träningspass.

I sin blogg här på marathon.se skriver Louise Wiker öppenhjärtigt om hur hon hanterar känslan för sin utrustning:

”Det är ju så att när jag har vissa kläder på mig går intervallerna lite bättre, eller? Jag vill ju gärna tro det. Det blir ofta att jag väljer samma outfit som jag hade sist jag satte ett grymt pass. Sägas ska att det har varit mycket värre, ja nästan katastrof om jag kommit till tävling med fel färg på kompressionsstrumporna. Så går det inte att ha det, slöseri med viktig energi. Men det skadar ju inte om det är dom "snabba" shortsen och strumporna som är nedpackade :).”

Kan skapa samhörighet
Men idrottspsykolgen vill inte helt förringa betydelsen av färg och utseende.
Det finns tillfällen där en tröja kan påverka resultatet.
– En klubbtröja till exempel kan hjälpa till att ge en känsla av samhörighet och trygghet vilket indirekt kan påverka presstationen, säger Carolina Lundqvist.

Carolina Lundqvist påpekar även att utseendet och utrustningen kan vara viktig för motivationen. Nya snygga löpartajts kan göra det roligare att komma ut och springa.
Men om de är snabba?
Ja, kommer man ut och tränar mer så kanske det också påverkar resultatet.