Löparkläder som modebranschen gillar

Nu tar löparmode plats på de stora scenerna och arenorna. Nomineringen till årets SUFA (Show Up Fashion Award), en årlig nationell tävling för lovande modeentreprenörer visar att den svenska textilbranschen fått upp ögonen för det nya märket YMR Track Club. Med design som hämtat inspiration från 70- och 80-talet har grundaren Peter Häggström skapat en kollektion som dessutom är producerad i Borås med ett hållbarhetstänk.

95 % av tyget i kollektionen Norr Mälarstrand är från återvunnen polyester av använda PET-flaskor.

Peter Häggströms vision är att gå i bräschen för ett hållbart mode. Att producera alla tyger lokalt och skapa plagg som håller. Hållbarheten är grundplattan i YMR, men han menar också att modet alltid kommer vara det primära.
- Det ligger så mycket identitet i vad man väljer att bära, säger Peter.

YMR Track Club har under hösten släppt löparkollektion Norr Mälarstrand. Kollektionen är inspirerad av en klassisk YMER-seger på Stockholm Stadion 1950 men influeras också av hållbarhetstänket. 95 % av tyget i kollektionen Norr Mälarstrand är från återvunnen polyester av använda PET-flaskor.

Inspiration till det hållbara perspektivet kommer utifrån livsmedelsbranschen, som just nu erbjuder ekologiska och mer hållbara alternativ. Peter Häggström menar att modeindustrin ligger steget efter. Alla plagg från YMR Track Club designas och stickas i Sjuhärad, Västra Götaland. Borås är inte bara staden där Peter hoppade sitt första längdhopp utan även en stad som andas textil, mode, logistik och entreprenörskap.

- Jag älskar retro sport och tycker väldigt mycket om tidseran i slutet av 1970 och början av 1980-talet. Modet var då både klassisk och samtidigt vågat. Idag är träningsmodet många gånger rätt trist. Ymer har varit en stor idrottsklubb bakåt i tiden och det finns en hel del inspiration att hämta därifrån men också lokalt från Borås. Målgruppen för YMR är människor som lever en aktiv livsstil och även kan tänka sig att klä sig i ett sportigt mode på till exempel jobbet.

YMR Track Club var som enda sportvarumärke nominerade till årets Show Up Fashion Awards. SUFA, en nationell tävling för modeentreprenörer. 

YMR Track Club säljs på ymrtrackclub.com, via events men även i en butik i Tokyo, Japan