Löparskor som kan få samlarvärde

Sneakers-samlare har mer och mer börjat snegla på löparskor. Ibland handlar det om att hitta gamla original, men specialeditioner av kända modeller har också en marknad, Skojättarna hänger på. Senast i raden är Nike som i samband med VM i London gett ut en specialversion av Nike Pegasus 34 som en hyllning till suveräne britten Mo Farah. Samlaren Mathieau Le Maux har tips på andra modeller som kan stiga i värde.

När Mo Farah i veckan sprang hem guldet på 10000 meter i VM sprang han i ett par specialdesignade, illröda Nike Zoom Victory spike. Den röda färgen är en blinkning till Mo Farahs favoritfotbollsklubb, de guldiga detaljerna en hyllning till hans nio guldmedaljer på den internationella scenen. Storbritanniens flagga representerar Farahs stoltet över sin riddarorden vilken han fått av den brittiska drottningen Queen Elizabeth II. Hans kända MoBot gest återfinns på skons plös. För den som inte har några direkta ambitioner på VM-medaljer har Nike tagit fram en träningssko anpassad för löpning utanför banan
För att fira Farahs framgångar och som en extra hyllning tills hans sista mästerskap som dessutom är på hemmaplan har Nike tagit fram ytterligare specialsko. Det handlar om Nikes populäraste träningssko Nike Air Zoom Pegasus 34 – skon som fick högst betyg i Sveriges största skotest 2017.,
Mo Farah springer enligt uppgift drygt 200 km per vecka, större delen i Pegasusu som länge varit hans favoritmodell.  

Skon går i samma färgsättning som den sko Mo Farah använder under mästerskapet. The Nike Air Zoom Pegasus 34 Mo Farah finns till återförsäljning via Nike.com här. Priset är 1 200kr. 
Löparlegendaren Mo Farah har redan säkrat ett guld i vad som enligt honom själv blir hans sista mästerskap - det otroligt spännande 10 000m loppet.
Nu har han ett sista lopp kvar, lördagskvällens final i 5 000m. Mo Farah sätter i och med mästerskapet i London punkt för sin framgångsrika bankarriär. Han har under sin karriär hunnit med att vinna flera guld på OS, VM och EM och nyligen blev han den första löparen att vinna three ”långdistansdubblar” (10 000m/5 000m) i rad på VM och OS. 

Har är fler löparskor som kan stiga i värde

Hur ska man tänka om man ska samla på löparskor och sneakers? Vad är det som gör dem värdefulla? Ibland är det en specialversion av en känd modell, ibland första modellerna av skor som sedan blivit storsäljare. Tekniska specialare och annorlunda materialval är också något att titta efter. Allt enligt samlaren Mathieau Le Maux som har gjort en överblick över marknaden. I sin bok 1000 Sneakers – Worlds Greatest Kicks from Sport to Street har fransmannen kartlagt sneakersfenomenet. Med ökat intresse för snekaers har också priserna på samlarobjekt stigit. Rekorddpriset är 104000 dollar för en specialmodell av basketskon Nike Air Jordan. 

Har du något värdefullt i garderoben?

Här är nedan är några av fjolårets löparskor som enligt Mathieau Le Maux kan få samlarvärde: