Rätt klädd för löpträning på vintern

Med kyla och långa mörka kvällar är vintern en tuff tid för löpare. Tyvärr leder detta till att många slutar löpträna (utomhus) och istället gömmer sig på något dammigt gammalt gym fram till april/maj. Det är synd, för det finns inget bättre än en lugn joggingrunda över nyfallen snö en frisk och klar vinterdag när allting glittrar och glimmar.

Ha som regel att du först efter fem minuter ska få upp en skön värme i kroppen

Förhoppningsvis kan vi ändra på detta genom att bidra med en gnutta kunskap om hur man bäst klär sig när temperaturen börjar dippa under nollsträcket, och vad man bör tänka på i största allmänhet.

5-minuters regeln
Många nybörjare gör ofta misstaget att de tar på sig alldeles för mycket kläder när de ska ut en kylig vinterdag. Det kan leda till att svetten börjar lacka i onödigt strida strömmar och man känner sig överhettad för att sedan istället bli jättekall då kläderna inte hinner transportera bort all fukt som produceras. Ha därför som regel att du först efter fem minuter ska få upp en skön värme i kroppen. Detta innebär alltså att de första minuterarna kan bli lite kyliga, men det är det definitivt värt!

Funktionsmaterial istället för bomull
Bomull tenderar att suga åt sig och behålla fukt, vilket är helt värdelöst när man tränar på kyligare breddgrader. Använd istället funktionsmaterial som kan transportera bort fukten och på så vis hålla kroppen någorlunda torr och därmed varm.

3-lagers principen
Genom att klä sig i flera tunna lager håller man lätt värmen utan att det behöver bli bylsigt. Lager-på-lager principen stänger nämligen in luften som fungerar värmande om den inte flyttas bort. Principen ger dig också möjlighet att på ett smidigt sätt reglera kroppstemperaturen genom att antingen ta på eller av ett lager. Ytterligare ett plus är rent ekonomiskt då man kan använda plaggen under nästan hela året och alltså inte bara under den smällkallaste midvintern.

De tre lagrena du bör använda dig av är följande:

1. Närmast kroppen.
Här vill man ha ett mycket tunt lager vars funktion är att absorbera och transportera bort den fukt som bildas. Ull eller syntetmatrial som polypropylene och Cool Max fungerar utmärkt. Underställ med vindskydd för genitalierna är extra intressanta, men kanske inte alltid nödvändiga. Några märken att ta en extra titt på är Sportful, Ice Breaker, Brynje och Craft. Newline har en del intressanta underkläder med vindskyddsfunktion som bör undersökas.

2. Mellanlagret.
Har en isolerande och värmande effekt samtidigt som det transporterar fukten vidare. Här finns bra och snarlika plagg från alla stora märken att välja mellan. Samma material som i kläderna du har närmast kroppen.

3. Ytterlager.
Har till uppgift att skydda kroppen från de yttre elementen; vind, regn, snö och hagel. Det bör också ha förmågan att kunna släppa ut överskottsvärmen, vilket det ibland kan vara lite si och så med beroende på material (GoreTex® tex). Plagget bör vara tunt, lätt och vindtätt. Materialet bör också kunna hålla bort en hyfsad nederbörd (vid kraftig nederbörd bör man ha ett tätare plagg, vilket ofta gör att andningsfunktionen får ge vika en aning). Passformen får gärna vara lite lös och jackan bör kunna täcka åtminstone en bit av rumpan. Kolla att den är utrustad med ”andningsöppningar” under armarna och att dragkedjan är täckt. Det är nästan ett måste att jackan är utrustad med ett resårband i midjan som du kan dra åt för att undvika att vind blåser upp längs ryggen och gör dig kall.
För benen är vintertights med vindskydd allra skönast när det är kyligt och lite blåsigt. Många varmare tights har någon form av fleece eller liknande material på insidan vilket inte är att rekommendera om du tenderar att svettas mycket.
Vanliga vindbyxor fungerar också utmärkt om man har långkalsonger i absorberande och svettransporterande material.

Accessoarerna är viktiga även vid löpning
Man förlorar ungefär hälften av kroppsvärmen genom huvudet, varför en mössa är ett måste. Välj gärna en tunn modell i funktionsmaterial. Det blir också allt vanligare att folk börjar skydda halsen, antingen med hjälp av polotröja, scarf eller specialgjorda halsskydd (Mizuno har ett helt fantastiskt sådant). Allra längst norrut i vårt avlånga land är det nog ingen dum idé att utrusta sig med en ansiktsmask/rånarluva också.
När det gäller händerna är tumvantar att föredra framför fingervantar/handskar eftersom de håller händerna varmare. I vanliga handskar tillåts nämligen luften att cirkulera mellan fingrarna.
På strumpfronten är det viktigt att välja ett material som transporterar bort svetten om man vill hålla fötterna varma. Tunna ullstrumpor är ett bra exempel.

Ett sista visdomsord; använd ALLTID mängder med reflexer eller reflexväst då ni är ute i skymningen eller därefter. Detta gäller även vid snöoväder! Ta aldrig för givet att bilförare, cyklister eller fotgängare kan se er, det är betydligt svårare än man kan tro att upptäcka folk i mörkret.