Så klarar du andningen i kyla

Är det läge att springa eller är det bäst att stå över ett pass när temperaturen sjunker ner mot 10-15 minusgrader och ännu kallare?

– Är det över 20 minusgrader kanske man ska tänka sig för en extra gång innan man ger sig ut, säger löpexperten Jörgen Lindh.
För de som har astma är det jobbigare att springa under den kalla perioden.
Det är vanligt att idrottsmän/kvinnor får besvär med köldastma framför allt om de tränar mycket i låg temperatur (till exempel skidåkare). Det förefaller också som om långvarig vistelse i kyla skulle kunna innebära en ökad risk för att utveckla astma.
Den bakomliggande orsaken till köldastma och ökad känslighet i slemhinnorna är den inflammation som är kännetecknande för astma.

Kall luft är i sig torr, vilket medför en uttorkning av slemhinnorna. Personer med astma har ofta en ökad känslighet (hyperreaktivitet) för just uttorkning och detta kan medföra kramp (bronkobstruktion) i luftvägarna.

Finns det då inga hjälpmedel att ta till när kylan slår till och viljan att träna är stor?
Lugn, det finns det:
Alternativ ett är en liten apparat som heter lungplus. Ett filter som man sätter i munnen genom att bita på den hylsa som omger filtret. En munburen fukt- och värmeväxlare för idrottare och astmatiker som används i förebyggande syfte
– Jag har själv provat och den fungerar bra, säger Jörgen Lindh.
Modellen lungplus sport säljs i välsorterade sportbutiker och på apotek och kostar 250 kronor.

De olika modellerna av lungplus:
LUNGPLUS 1. För medelmåttig ansträngning. Den första modellen som togs fram var lungplus 1. I den modellen maximeras verkningsgraden beträffande fukt- och värmeåtervinning. Den ger således en mycket behaglig känsla i hals och lungor. Den normalstore personen kan med denna modell hålla ett löptempo på ner till 50 minuter per mil.

LUNGPLUS SPORT. För idrott. Då idrottsfolk och löpare började använda lungplus 1 upplevde en del att det började ta emot vid kraftig ansträngning. Samma hylsa användes men det fukt- och värmeväxlande paketet modifierades så att det tål ett löptempo på 35-36 minuter på milen. Modifieringen medförde dock att verkningsgraden inte kom upp på samma höga nivå som lungplus 1. Den väldigt känsliga bör således undvika sport-modellen.

LUNGPLUS JUNIOR. För promenader. Då känsliga personer använde lungplus 1 vid promenader eller annan stillsam utomhusvistelse fick de gott om tid att känna hur den kändes i munnen. En del upplevde den då som något stor. En hylsa som är något mindre togs fram, den har full verkningsgrad på energiåtervinningen. Om löptempot är långsammare än 60 minuter per mil kan även en lungplus junior användas. Den är dock avsedd för vuxna personers promenader. Denna modell fungerar även för barn.

Airtrim - ett alternativ
Airtrim är en mask som man sätter över näsan och munnen, så kallat gristryne om man vill vara lustig, och kostar cirka 360 kronor. Airtrim används bland annat av det svenska skidlandslaget.
Mätningar har gjorts där tiogradig kall inandningsluft omvandlas till plus 18 grader en centimeter in i munnen efter filtret.
– För att vara på den säkra sidan kan man säga att skillnaden innan och efter filtret är 20 grader varmare luft. Luften är heller inte lika torr utan mer fuktig, förklarar Jörgen Lindh.