Trelagers-principen

De tre lagrena du bör använda dig av är följande:


1. Närmast kroppen.

Här vill man ha ett mycket tunt lager vars funktion är att absorbera och transportera bort den fukt som bildas. Ull eller syntetmatrial som polypropylene och Cool Max fungerar utmärkt. Underställ med vindskydd för genitalierna är extra intressanta, men kanske inte alltid nödvändiga. Några märken att ta en extra titt på är Sportful, Ice Breaker, Brynje och Craft. Newline har en del intressanta underkläder med vindskyddsfunktion som bör undersökas.

2. Mellanlagret.

Har en isolerande och värmande effekt samtidigt som det transporterar fukten vidare. Här finns bra och snarlika plagg från alla stora märken att välja mellan. Samma material som i kläderna du har närmast kroppen.

3. Ytterlager.

Har till uppgift att skydda kroppen från de yttre elementen; vind, regn, snö och hagel. Det bör också ha förmågan att kunna släppa ut överskottsvärmen, vilket det ibland kan vara lite si och så med beroende på material (GoreTex® tex). Plagget bör vara tunt, lätt och vindtätt. Materialet bör också kunna hålla bort en hyfsad nederbörd (vid kraftig nederbörd bör man ha ett tätare plagg, vilket ofta gör att andningsfunktionen får ge vika en aning). Passformen får gärna vara lite lös och jackan bör kunna täcka åtminstone en bit av rumpan. Kolla att den är utrustad med ”andningsöppningar” under armarna och att dragkedjan är täckt. Det är nästan ett måste att jackan är utrustad med ett resårband i midjan som du kan dra åt för att undvika att vind blåser upp längs ryggen och gör dig kall.
För benen är vintertights med vindskydd allra skönast när det är kyligt och lite blåsigt. Många varmare tights har någon form av fleece eller liknande material på insidan vilket inte är att rekommendera om du tenderar att svettas mycket.
Vanliga vindbyxor fungerar också utmärkt om man har långkalsonger i absorberande och svettransporterande material.