Så hittade vi vinterns favoritskor

Bra skor är kanske inte bra skor året runt. Vi skulle till och med kunna säga att många av sommarens favoriter är direkt olämpliga för vinterlöpning. Luftiga ovandelar och släta sulor är för varmare klimat. Men i uppsjön av löparskor har vi hittat några modeller som vi tror är bra vinterskor som vi matchar mot några dubbade modeller. Häng med på vår vinterskotest.

När det gäller dubbade skor så regerar Icebug marknaden med en mängd modeller. Enda kvarvarande dubbade konkurrenten är Asics Gel Arctic som nu är inne på sin tredje generation.

Vintern 2009 testade vi greppet på några dubbade löparskor, jämförde med broddband och en vanlig löpsko. Testet visade att ett broddband greppade väl så bra som dobbade skor.

När det gäller dubbade skor så regerar Icebug marknaden med en mängd modeller. Enda kvarvarande dubbade konkurrenten är Asics Gel Arctic som nu är inne på sin tredje generation.

Det finns dock riktigt bra dubbfria alternativ i några olika terrängskor.
– Terrängskor har ofta de egenskaper som man vill ha i en vintersko, de har en grövre sula och materialet i ovandelen är ofta krafigare, tätare - och varmare, säger testledaren Jörgen Lindh.
– Därför har vi den här gången tagit med några terrängmodeller som också lämpar sig för vinterlöpning.

Beskrivningar, betyg och kommentarer hittar du för varje sko i sammanställningen. Skorna har betygsatts för sin vinterförmåga efter att testteamet bedömt:
• Grepp
• Vatten- och snöavvisande förmåga
• Funktion
• Löpkänsla
• Pris

Styvare och otympligare

Generellt sett är vinterskor otympliga skor. Ofta krävs kraftigare material. De smidiga meshvävar som används i vanliga löparskor är ofta både tunna och släpper igenom fukt. Med tätare väv blir skorna styvare och tappar kanske lite av sin funktion och känsla.
Ett patenterat sätt att klara att hålla fötterna torra är att använda Gore-Tex. Ofta tar man en standardmodell och syr in Gore-Tex-strumpan i skon, som Nike har gjort med sin populära Structure Triax. Även om Gore-Tex-membranet är tunnt så tar det naturligtvis plats. Så mycket att man kanske till och med är tvungen att gå upp en halv storlek när man väljer modellens Gore-Tex variant.

Ett annat problem som vi upplevt är att mellansulan blir styvare ju kallare det är. Mellansulans funktion är att vara stötdämpande. Men materialen, nästan alltid någon form av EVA (Ethylene-vinylacetat), får lite förändrade egenskaper med förändrad temperatur.
Svenskutvecklade Icebug har fått en del kritik för att ha hårda sulor. Icebugs skor är utvecklade för terräng och snö med enastående grepp och hållbara dubbar. Mellansulans hårdhet är något som man nu börjat titta på och anpassa. Ta modellen Hiko som i våras fick mjukare material i mellansulan och med det är en betydligt bättre sko än tidigare.
Problemet för oss konsumenter är att skon ser likadan ut som tidigare. Enda chansen att se att skon har mjukare mellansula är att kolla produktnumret B1501-9C, där ett C i efterleden signalerar det mjukare materialet.

Budgetalternativet för vinterlöparen

För den som av någon anledning inte vill investera i ett par vinterskor utan vill fortsätta året runt i sin sommarmodell så är räddningen broddar, kanske kompetterat med damasker. Det finns ett tiotal olika broddar på marknaden. För 200-300 kronor får man ett halkskydd som man drar på skon. Modellerna ser ofta likadana ut men skiljer sig en del i passform och material. Ett väl sittande broddband stör inte löpningen och behöver inte korrigeras under löpturen.