Vi hjälper dig att välja pannlampa

En pannlampa kan förvandla löparens mörka timmar till ljusa stunder. Frågan är bara hur ljusa – och hur långa. Räcker det med en enkel diodlampa, eller ska man satsa på en pannlampa med batterisele? Eller ska man gå upp i högsta klassen och välja en kraftfull värsting med diodljus och lättare batteripaket?
Marathon.se:s testteam drog ut i skogen en mörk höstkväll och prövade tre olika typer av pannlampor.

Vi vill påstå att det var ett rutinerat testteam som gav sig ut den här fredagskvällen. Fyra löpare som under många års tid sprungit många mil, ofta under mörka kvällar. De flesta på upplysta vägar och elljusspår men även många mil i pannlampans sken.
Bor man ute på landet som testledaren gör är pannlampan en nödvändig utrustningsdetalj. Som orienterare har han dessutom avverkat orienterarnas mandomsprov "Långa Natten" på Tiomila.

En av frågorna för testteamet var om pannlamporna ger tillräckligt ljus för att man ska kunna springa på väg utan belysing. Ja, kanske till och med på annars mörka skogsstigar.
Då är inte frågan vilket märke man väljer.
Den stora frågan är vilken typ av pannlampa man ska välja.

Vi testade:
Billig diodlampa. En typ av lampa som drivs av ett par små aaa-batterier. Det finns visserligen modeller från kring 100 kronor på Biltema och Claes Ohlsson men dem sållade vi bort till förmån för pannlampsspecialisten Silvas lättviktare för 260 kronor. Vi kunde lika gärna ha valt Petzl Tikka Plus, Black Diamond Spot eller Primus Prime Lite. Alla i samma prisklass och med i stort sett samma prestanda

Konventionell pannlampa. Vi valde den klassiska storsäljaren - Silvas halogenlampa som sålts i tiotusentals exemplar. Med sele och det stora batteriet går ett paket på cirka 2400 kronor. Konkurrenten Mila har ett paket i samma prisklass med modellen Mila PLS 100.

Dyr diodlampa. Det senaste åren har pannlampstllverkarna haft kapplöpning om att få fram bra pannlampor för nattorientering. Bättre ljus, lägre vikt och längre batteritid är köpargument. Men är det verkligen värt att lägga ut närmare 5000 kronor som vår Petzl Ultra Belt går på?

Marathon.se: testteam bestod av Janne Lindberg, Jörgen Lindh, Mikael Tennare och Torbjörn Sköldefors.