Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

2.27.36 – plötsligt händer det!

Andreas McConville förbättrade sitt personbästa med en kvart när han vann Göteborg Marathon. Foto: DECA text och bild.

Plötsligt händer det. Lördagen 12 oktober var dagen då allt helt plötsligt stämde för Andreas McConville. Högsta vinsten i Göteborg Marathon och en kapning av personbästat med en kvart ner till 2.27.34. Tur, hård träning eller talang? Visst blir man nyfiken på vad bra resultat kommer ifrån!

Jag triggas just av det att man hela tiden kan utvecklas, även om det aldrig har varit någon ”full satsning”, utan mer att jag tävlat mot mig själv.

2004 sprang Andreas McConville in på en tredje plats i Solvikingarnas Göteborg Marathon på tiden 2.56.33, nu nio år senare, i 40:e årgången av loppet, sprang han nästan en halv timme snabbare och tog en överlägsen seger på tiden 2:27:34.
Anders Szalkai fick en pratstund med Andreas:

Jag hajade till när jag såg resultatlistan, dels för tiden men också för vem segraren var. Jag kände inte igen namnet, men hörde sen att det bakom namnet döljer sig en rutinerad löpare?

- Jag har mest tävlat under namnet Andreas Svensson, men i samband med att jag gifte mig förra året bytte jag efternamn.

Berätta lite om din bakgrund som löpare.

- Det bästa jag gjort som löpare tidigare är 30:34 på 10000 meter, som jag gjorde ifjol. På maran var mitt personbästa på 2:42 fram till loppet i Göteborg.
- Jag började springa när jag var 21, och såg löpning som ett sätt att hålla formen och hälsan när jag pluggade i Örebro. Efterhand ville jag förbättra mig, och jag har haft en liten utveckling som löpare hela tiden. Jag triggas just av det att man hela tiden kan utvecklas, även om det aldrig har varit någon ”full satsning”, utan mer att jag tävlat mot mig själv.

När du upptäckte att du hade löptalang blev inriktningen mot milen eller maran?

- När jag började springa sprang jag mest längre lopp och det var just i Göteborg Marathon jag gjorde min debut på sträckan med 2:56 som sluttid, och det var på maran jag fortsatte ha inriktningen även om jag kanske inte vill kalla det en uttalad inriktning.
- Jag förbättrade mig efterhand och kom ner till 2:42 som var mitt personbästa fram till loppet nu. Efterhand ville jag förbättra mig på kortare sträckor, både på halvmaran, milen och 5000 meter och det är där jag blivit bättre de senaste åren. Så det var länge sedan jag sprang en mara.

Hur har årets säsong sett ut fram till Göteborgsmaran?

- Jag har inte tränat sådär extremt mycket i år, utan legat mellan 7-10 mil. Jag tränade klart mer förra säsongen då jag gjorde mitt bästa på milen, men har inte haft riktigt samma ambition i år och heller inte känt att jag haft tiden att träna mer sedan jag blev pappa. (sonen är drygt 1 år nu)

Vad hade du för mål inför starten i Göteborg?

- Jag ville helt klart springa under 2:30, men sen var det riktigt bra löparväder så då började jag fundera om jag skulle försöka komma ner mot 2:25. Det gjorde ju sen att jag öppnade alldeles för tufft. Jag tror jag hade 1.10.40 halvvägs.

Det var en tuff öppning, sprang du solo eller hade du någon hjälp med farten?

- Jag sprang helt själv, det var bara en för-cyklist som jag hade sällskap med. Det kändes riktigt lätt första 3 mil, och det är väl så det ska kännas på en mara. Men sen blev jag väldigt trött, och öppningen tog ut sin rätt även om jag håll ihop det hyfsat ändå.

Varför valde du just att springa Göteborg Marathon, dom flesta som siktar mot snabba tider brukar ju välja snabba marar utomlands med fler löpare?

- Det är en ganska lättsprungen bana, och chansen att det skulle vara bra väder kändes som lika bra som om jag valt ett lopp utomlands. Dessutom är logistiken runt loppet väldigt enkel, att åka dit och allt runt i kring starten.

Det här loppet med så bra tid, efter en så tuff öppning, ger det inte mersmak till att göra en mer maratonriktad satsning så som du gjorde mot milen?

- Nja, det är klart att jag blir lite sugen att satsa men just nu finns där ändå ingen tanke på att öka träningen. Jag tycker inte riktigt jag har tiden som krävs.

Friidrottsförbundet har meddelat att Sverige kommer ställa upp med lag på Exropacupen i samband med EM i friidrott nästa år, är det inget som skulle kunna locka?

- Det är klart att det låter lockande, men jag vet inte om jag är beredd att lägga ner det jobbet som krävs.

Du nämnde tidigare att årets löpmängd legat mellan 7-10 mil i veckan, vilken typ av pass kör du då som ändå fick dig till att klara maran på 2:27?

- Dels har jag sprungit lite lopp som träning, med till exempel Ursviks Extreme loppen. Sen har jag försökt få in ett pass i veckan i maratonfart där jag sprungit runt eller strax över 20 km.
- Sen har jag ibland fått in något till längre pass på 25-30 km i lite lugnare fart. Men det snabbare passet har varit viktigast. Sen har jag fyllt ut träningsveckan med lite distans till och från jobbet. Jag tror dock att jag haft nytta av den hårdare träning jag körde förra året även i år.

Utöver dessa pass har du någon annan kvalitativ löpning?

- Nej egentligen inte, utan det har varit maratonfartpasset och sen lite tröskellöpning eller snabbdistans.

Tränar du själv eller springer du något med din klubb Studenterna?

- I år har jag tränat mest själv. Det har varit enklast för att få löpningen mer tidseffektiv.

Vad blir nästa mål?

- Om återhämtningen går bra har jag tänkt springa 12 km på terräng-SM om två veckor i Falun och efter det vet jag inte riktigt.

Marathon.se önskar lycka till och hoppas det blir några till försök på maran!!