Andreas Åhwall gladaste vinnaren

Andreas Åhwall mot mål som överraskande vinnare på 4 km vid terräng-SM.Foto: DECA Text o Bild.

Andreas Åhwall var den gladaste vinnaren vid terräng-SM som i helgen avgjordes på Lugnets Riksskidstadion i Falun.
– Topp sex var vad jag trodde, men aldrig att jag skulle vinna, berättade Andreas, som säkrade sitt första individuella SM-guld genom en mycket stark avslutning i lördagens lopp på 4 km.

Andreas var osäker på formen när han kom till Falun efter en säsong som inte gått lika bra som han hoppats på. Den 24-årige Hässelby-löparen har i sommar haft svårt att återhämta sig efter de tunga träningspassen och presterat sämre resultat än föregående år.
Tredjeplatsen i Höstmilen i Åby utanför Norrköping veckan före terräng-SM antydde inte att han var i guldform.

När starten gick på herrarnas lopp över 4 km hängde inte Andreas med i det tuffa öppningstempot. Efter halva loppet var han på åttonde plats, fem sekunder efter täten, men sedan avancerade Andreas, som är specialist på terränglöpning.
På det andra varvet plockade han placeringar på den tuffa banan. 300 m från mål var han i täten och vann sedan med tre sekunders marginal till 19-årige junioren Napoleon Solomon från Fredrikshof.

I söndagens 12 km-lopp valde Andreas Åhwall en annan taktik. Han hängde tidigt på Abraham Adhanom som öppnade optimistiskt. Tempot var dock för högt får både Åhwall och Adhanom som till sist slutade på femte respektive tredje plats.
Istället kom Mikael Ekvall ock sprang till en klar seger. Han var fyra efter ett varv (2km), trea efter två varv och etta tillsammans med Haben Idris efter tre varv. Efter fyra varv var Mikael ensam etta, tolv sekunder före Haben Idris. Avståndet ökade sedan och i mål hade Andreas 37 sekunders marginal till Habnen.
– Min taktik var att at det lugnt i två varv. Sedan var det dags att göra något. När det inte var någon som tog initiativet så fick jag göra det, berättade Mikael.

I damklassen var Meraf Bahta överlägsen både på 4 km och 8 km. I båda loppen tog hon en klar ledning redan på det första varvet och sprang sedan ifrån konkurrenterna.
På 4 km blev till sist segermarginalen 24 sekunder till 18-åriga junioren Sarah Lahti från Hässelby.
På 8 km var Bahta 32 sekunder före Frida Lundén från Studenterna som därmed tog sitt fjärde SM-silver för säsongen. Hon har tidigare varit SM-tvåa på maraton, halv maraton och 10 000 m.

Isabellah Andersson, som dominerat terräng-SM de senaste åren, ställde inte upp i årets mästerskap. Hon förbereder sig för Honolulu Marathon i början av december och ville inte förlora viktig träning.

Terräng-SM, som nu för första gången på många år avgjordes på hösten, var årets sista SM-tävling. Hässelby SK tog tre individuella medaljer och fyra lag-medaljer på herrsidan. Därmed säkrade klubben segern i tävlingen om Mästerskapsstandaret som varje år tilldelas den förening som lyckats samla ihop flest poäng i samtliga SM-tävlingar.
På damsidan var det redan före terräng-SM klart att Hässelby skulle vinna Mästerskapsstandaret.