Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Linus skrattar hela vägen till ultra-målet

Linus Holmsäter skrattade hela vägen till andraplatsen i Stockholm Ultra 2013.

Den 9 augusti springer Linus Holmsäter Stockholm Ultra Marathon 100 km för andra gången. Förra året kom han på andra plats efter vinnaren Steven Way – men han knep SM-guldet på 100 km.

Jag försöker alltid vara glad när jag springer. Det är kul att springa och det är viktigare än själva tävlingsmomentet. Att uppleva nya saker och nya distanser är spännande och där ligger själva utmaningen.
Linus Holmsäter

I år springer Linus loppet med hopp om att bli uttagen till VM 100 km i Qatar som går av stapeln i november.

– Men det är inte bara därför jag springer Stockholm Ultra Marathon. Det är kul med en ultra på hemmaplan. Familj, släkt och vänner kan komma och heja, dricka öl och äta picknick. Eftersom loppet går många varv på en och samma bana ute på Djurgården träffade jag polarna och familjen många gånger– på det sättet blev det ett väldigt socialt lopp.

Linus Holmsäter är inte bara ultralöpare. Han är gruppträningsledaren och entreprenören som tagit sin egen version av pappa Johan Holmsäters unika träningskoncept Friskis & Svettis till Kina. Där har han utvecklat träningsformen med träning på hustak och nattklubbar, och kallar den för Heyrobics, men rörelseglädjen står fortfarande i fokus.

Hur kommer det sig att du blev långdistanslöpare?

Jag har alltid tränat och jag älskar löpning. Jag ser mig egentligen inte som "långdistanslöpare". Få sporter har så hög belastning på leder och skelett som löpning. Därför gör jag mycket annat som fotboll, gruppträning, cykling och tennis. Jag försöker integrera sport i min livsstil.

Hur många 100 km lopp hade du sprungit innan Stockholm Ultra 2013?

– Inget, jag hade aldrig sprungit längre än 50 km, så jag var rätt nervös. Min mamma försökte förbjuda mig, hon var rädd att jag skulle skada mig och förstöra min karriär. Jag blev lite osäker själv. Men några veckor innan hade vi en Running Camp i närheten av Mora, jag sprang 35 km på Vasaloppsspåret med Jonas Buud, han gav mig några tips, sen kändes det bättre.

– Veckan innan loppet åkte jag till Irland och sprang mellan städerna. Det blev en fyra, fem timmars löpning per dag – det handlade inte alls om att försöka komma i fysisk form, men det hjälpte mig att förbereda mig mentalt.


Ultralopp ger energi


Såg du kanske Linus springa Stockholm Ultra Marathon, eller har du sett bilder från loppet? Då har du med största säkerhet sett en blond kille i ett par rosa shorts och ett stort leende.

– Jag försöker alltid vara glad när jag springer. Det är kul att springa och det är viktigare än själva tävlingsmomentet. Att uppleva nya saker och nya distanser är spännande och där ligger själva utmaningen.

– Jag har sprungit maraton i 11 år, och under en mara stöter man på en barriär, en vägg. Men under ett 100 km lopp stöter du på flera barriärer, och det är ännu skönare att lyckas ta sig igenom dem. Jag får en otrolig energi efteråt, jobbar bättre och fungerar bättre socialt. Vi människor behöver utmaningar. En del sysslar med extremsporter, det är jag för feg för. Jag springer långt istället.

Hur tränar du inför ett ultramaraton?

– Jag bor i Peking, och där är det ganska dålig luft, så jag sällan ute på riktigt långa pass. Det blir aldrig mer än tre timmar. Inför förra årets ultra sprang jag runt 50 km i veckan – vilket är lite. I år har kört lite mer löpträning, men jag är ändå försiktig med tanke på skaderisken. Jag har två nyckelpass. Antingen springer jag 90 minuter i snabbt tempo. Eller så kör jag två Heyrobicspass i rad och springer runt tre kilometer därefter. Högt tempo och med bra löpteknik.

Förutom den rena träningen är det här en man som har tagit vardagsmotionen till nya höjder. Bil eller buss är inget alternativ. Istället cyklar han till jobbet. Eller så tar han datorn under armen och kutar till jobbmöten. Men då springer han aldrig snabbare än 3.40-tempo poängterar han – det är ju varmt i Peking.

– Jag tycker att det är viktigt att du hittar en modell som funkar för just dig. Det måste finnas en balans mellan träning, jobb och familj. Jag tycker att jag har hittat en bra balans, sport tar inte tid från mig – det ger energi. Men min filosofi handlar inte om att träna så lite du kan – utan så effektivt och skadeförebyggande som möjligt. Vissa tränar bara motorn för att bli snabbare – men jag tror att löptekniken är minst lika viktigt. Då kan vi träna både hårt och smart och få en bra träningseffekt.

Hur laddar du inför Stockholm Ultra Marathon?

Jag ska springa vasaloppsspåret, dessutom kommer jag att ha ett träningsläger. Sen skulle jag egentligen ha sprungit på Mont Blanc med en kompis – men han är skadad nu så det blir tandemcykel istället. Jag tränar faktiskt inte efter något fast schema. Jag vaknar upp varje dag och känner hur det känns – den känslan får bestämma dagens träning: om jag ska springa, och i så fall hur länge och vilken distans. Känner jag mig omotiverad gör jag något annat istället.


Linus Holmsäters 4 running secrets:



1. Use Gravity

Gravitationen drar oss mot jordens kärna. I stället för att jobba mot gravitationen,vilket 95% av alla löpare gör, kan du använda dig av den. Ta hjälp av gravitationen och låt den driva dig framåt.

2. Use the Springs

Vi har 3 typer av fjädringar i kroppen som underlättar rörelse. Det här handlar om energiåtervinning där du kan använda dig av kraften från föregående steg för att driva dig framåt.

3. Use Four Muscles

Många använder bara framsida lår när de springer. Men vi har fyra muskelgrupper som är lika viktiga för en löpare, rumpa, framsida lår, baksida lår och vader. Om du bara använder en muskelgrupp så blir den överhettad – aktiverar du de andra musklerna också springer du både snabbare och skönare.

4. All Energy Forwards

Det är det här allting handlar om. Ingen energi ska någon annanstans förutom framåt. Rörelser åt sidan, upp, eller ned, stjäl kraft och energi.