v. 9

Det är nu på dagen 3 veckor sedan som jag lämnade USA med anledning av en skadad menisk. När jag åkte över hade jag redan haft problem i 4 veckor men eftersom jag fick reda på att orsaken var menisken så sent som dagen innan avresa fanns ingen tid till att boka om resan. Jag hoppades såklart på att det skulle gå över men tog beslutet att åka hem igen. Ett planerat träningsläger på knappa 3 månader slutade därmed på futtiga 2,5 veckor.

Inte heller idag är menisken helt bra, även om den blivit bättre, och jag inväntar en kommande operationsdag i mars. Fram till dess kommer jag att öka upp min träningsdos så jag är någorlunda vältränad vid ingreppet, lagom till att jag måste vila igen alltså, haha. Men min träningshistorik de senaste 10 veckorna är inte helt blank, så jag ska nu berätta om denna tidsperiod i stora drag!

Då jag i början av januari levde i tron på att jag hade "löparknä" spenderades mycket av min träningstid åt rörlighet och senare massage. När februari kommit hade jag gått över till att träna mer benstyrka, med ett stort inslag av överkropp, samt att köra en hel del gräslöpning. I slutet av månaden provade jag, i enlighet med en holländsk doktors råd, att helvila.

Efter 6 veckor med en uppsjö av alternativträning och mot slutet alltså en del smärtsam men rolig löpning, var doktorns råd ett välkommet tips. Under 12 dagar (sista 6 i USA och första 6 hemma i Sverige) genomfördes bara två korta löppass. Det gjorde att menisken läkte snabbare och jag påbörjade efter detta en upptrappningsvecka med 5 träningspass där det totalt blev 20 km löpning varav ett glädjande nog helt smärtfritt intervallpass. Veckan därpå, den som avslutades igår den 4:e mars, stegrades träningen till 10 pass varav löpmängden gick upp i 45 km inkl. en träningstävling över 5,3 km i terräng.

Denna ökning signalerade att menisken fungerar ok för enstaka pass men inte läkt tillräckligt bra för att tåla mycket träning, och därav tog jag ett beslut att artroskopi (titthålsoperation) skulle bli nödvändigt för att få knät rejält träningsbart igen.

Min alternativträning körs i regel inte i intervallform utan målet är att ligga på en stadig puls. För simning blir det ungefär 120 slag/min, vattenlöpning 135, cross trainer 150 och indoor walking 165.

Löpningens puls har i första hand påverkats (oftast negativt) av meniskens duglighet att löpa på fritt, men därtill såklart även varierat naturligt efter löpningens planerade intencitet. Hade gärna tagit pulsen på lördagens tävling för att även uppskatta min ungefärliga maxpuls, men tyvärr åkte pulsbältet ned till midjan efter ett par minuter.

Min nätta men ändå avsevärt ökade träningsdos såg ut så här förra veckan:

må:
50 min vattenlöpning och 20 min simning
3x(1000m, 500m, 500m) löpning
45 min varierad styrka

ti:
10,5 km löpning (+plankan)

on:
6,5 km löpning
45 min cross t.
30 min styrka gym

to:
50 min indoor w. (+tågång)

fr:
45 min indoor w.

lö:
vintercupen 5,3 km (3.16/km)

sö:
8 km löpning
45 min cross t. (+lätt ben- och bålstyrka)

totalt: 10 träningspass varav 45 km löpning

Återkommer givetvis med nästa veckas träning om någon är intresserad!? Däremot blir det inga fler videos eftersom utrustningen lämnades kvar med mina vänner i USA. De har sedan jag åkte befunnit sig på höghöjd i Flagstaff och Johan Hydén verkar träna på riktigt bra inför hans första tävlingsmål som är terräng-SM.