Heleneholms Halvmarathon

I lördags sprang jag min andra träningstävling för året. Den första sprangs för 6 veckor sen i Kalmar, vilket även var tidpunkten för mitt förra inlägg. Nu har alltså ännu ett lopp avverkats, nämligen motionsklassen över 21,1 km, som startade en kvart före tävlingssträckan denna dag i Heleneholms marathon!

Till att börja med ska jag säga att det var ett tag sen jag sprang min senaste halvmara, då det skedde i januari 2011. Då var tiden 1.05.56, alltså ett km-snitt på 3.07,5. Osäker som jag denna gången var på min kapacitet provade jag att springa 8 km "snabbdistans" tre dagar innan loppet. Efter två km försökte jag sänka och stabilisera farten kring 3.30/km vilket jag även lyckades med. Det var jobbigt men jag kände ändå att det skulle vara möjligt att sikta mot denna fart på lördagens halvmara i Malmö. Det skulle alltså innebära en sluttid strax under 1.15.

På fredagen besökte jag min naprapat Magnus för att få bena masserade inför loppet. Då Magnus uttalade en förhoppning om att själv springa under 1.15 så förstod jag att han skulle bli en av mina farligaste konkurrenter för helgen. Smart som jag är väntade jag med att säga att jag själv skulle springa till vi gav oss ut på joggen efter massagen, annars kanske han hade punkterat något blodkärl för att sabba för mig!?! Nja inte riktigt, sanningen var snarare att jag kände mig rätt osäker på start.

Visst hade jag sprungit över två mil på träning vid tre-fyra tidigare tillfällen under mars och april, men träningsvärken hade varit hiskelig, trots att tempot vid dessa tillfällen varit långt ifrån 3.30. Skulle kroppen palla? Och framförallt, var menisken verkligen tillräckligt läkt för att tåla detta? Fast en överansträngd vad led jag desto mera av...

För att minska oron åkte jag till Köpenhamn på fredagskvällen. Staden där allt är lite bättre! En fet pasta åtnjöts på en lugnare gata i närheten av Ströget varpå en kanna kaffe dracks på det bohemiska café Retro. Då jag i år beslutat att inte dricka alkohol under tävlingssäsongen intogs även de två sista ölen i stadsdelen Norrebro, där en konsert med amerikanska Xiu Xiu också iaktogs senare under kvällen. Planerat nog blev den första ölen denna kväll min 99:e i år och den andra blev min 100:e. Uträknat eftersom det var mitt nyårslöfte att max dricka 100 öl i år. Nu varar förhoppningsvis min tävlingssäsong mellan 14 april och 2 december. Hur jag sedan väljer att resonera de sista fyra veckorna fram till 2013 är svårt att sia om nu, i efterhand kan jag känna att jag borde sparat åtminstone tio öl till dessa veckor. Men drucket är drucket och nu är det löpning som gäller!

På tävlingsdagen vaknar jag utvilad innan väckarklockan ringer, trots att jag inte hunnit hem förrän kl 2 kvällen innan. Toasts med limecurd, fullkornsskorpor och kaffe avsmakas innan den kilometerlånga joggen bort till Heleneholms IP påbörjas. Jag överväger att inta Vitargo men känner att jag vill ha något att skylla på om det skulle gå dåligt, så jag avstår. När jag sprang på 1.05.56 i Barcelona hade jag också kommit hem sent från en konsert kvällen innan och den morgonen hade jag aldrig orkat äta frukost utan drack bara lite Vitargo ur en flaska på vägen till startlinjen. Men denna morgon hade jag inga ambitioner mot sub 1.10 så en standardfrukost fick duga!

Väl vid arenan känner jag mig lugn då den enda snabba löparen jag ser förutom min naprapat är Tobias Illebo, och han var tvungen att stanna efter 2 km när vi joggade i 5.15/km veckan innan. Han ska dock ha all cred att han ställde upp och trots allt gick in på fina 1.46.44 efter blott tre träningspass sedan november. Då jag under 5.15/km-joggen föreslog en halvmara för honom var det helt otänkbart, men ett par dagar senare fick jag ett sms som löd "Lyckades springa 15k ikväll i 5.20 fart. Så det blir halvmara på lördag.". Tycker fler borde resonera som honom!

Sen kommer giganten David Hartman och förstör den goda stämningen med att säga att han siktar på 1.11 idag. För att både hjälpa och grilla Hartman på samma gång blev jag illa tvungen att hänga av min naprapat efter 5km och hålla jämn och fin 3.30-fart. Med 5km kvar börjar det kännas bättre och jag ökar något för att få löpa ut själv i ett par längre utförsrakor mot sluet. 1.13.12 blir min sluttid.

Kl. 16.00 idag svensk tid går starten för Boston marathon. Jag är anmäld men givetvis är jag inte på plats för att springa. Hade jag sprungit hade det blivit mitt första lopp som 25-åring. Jag lär vara född den 16 april 1987 på eftermiddagen.