Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Utbildningshelg i löpning

Det är onsdagen den 25 april 2012 i Sverige. En regnig förmiddag i Malmö och jag tänker att morgonjogg är överskattat. Jag tänker också på vad som händer i löpningens Sverige idag (förutom Örebro AIK halvmaraton som jag hittade under en nattlig surfutflykt igår)? Jag antar att de flesta fortfarande är för upptagna med att hålla andan efter helgens mara i London för att orka springa själva, men att vi sedan kommer kunna pusta ut ordentligt när kommande helgs svenskförsök i Hamburg är avklarat! (lite för lång mening där tyvärr)

I helgen var det också utbildningshelg i löpträning i Malmö. En av de inbjudna gästerna var Tomasz Lewandowski, nuvarande tränare för medel- och långdistans i Polen. Tomasz är en väldigt kunnig och bra människa och givetvis passade jag på att fråga honom över en middag om allt jag kunde komma på om varför polska marathonlöpare är några av världens snabbaste just i år. Så många löpare från samma nation kring 2.10 är verkligen imponerande! Tyvärr visade det sig att alla tränar på egen hand med olika tränare, så det fanns ingen naturlig träningsgrupp för mig att ansluta mig till, vilket kan ha varit min dolda agenda för samtalet.

Andra som var inbjudna var Ian Manners och Johan Wallerstein, som båda sprungit både 3000m och 5000m under 8.00 resp. 14.00. Även Rizak Dirshe, svensk rekordhållare på 800m, och Sara Ivarsson var inbjudna. Johan känner jag väl sen tidigare, Rizak och Sara har jag blivit bekant med de senaste veckorna i samband med Running Swedens onsdagsträningar, men Ian har jag bara haft som facebookvän. Även om jag hade tänkt gå på föreläsningarna ändå kändes det extra uppskattat att Ian bjöd in mig att deltaga dagarna innan. Han har tränat med flera enormt duktiga löpare, men kanske allra mest med marathonstjärnan Richard Neuraker. Jag träffade Ian Manners igår tisdag igen och han är väldigt inspirerande att prata med, kanske för att han ställer sig så skeptisk till vad man håller på med. Men att vara ifrågasättande är inte detsamma som att inte vara stöttande, vilket han visade tydligt under ett gruppsamtal om utveckling han hade med mig, Olle, Lars och svensk/danska 400m-talangen Nick Ekelund-Arenander (46 sek).

Hela helgen var på initiativ av Staffan Westholm, så tack Staffan för en förträffligt sammansatt helg!

I söndags smet jag ifrån föreläsningarna och gjorde mitt första bra pass i år, då jag sprang 28 km med en lätt fartökning mot slutet. På långpasset fick jag härligt sällskap av Olle Walleräng och Lars Andén. Jag har haft ett löppass på över 2,5 mil innan men då var snittfarten över 5.00/km, så det kändes skönt att få in ett riktigt långpass på kontot mot maran i Stockholm! Jag är glad över att Anders Szalkai fortsätter hjälpa mig i form mot Asics Stockholm Marathon genom pass som detta.

I år har jag tre tävlingar som jag kommer sätta före alla andra. Utöver det första och mest självklara målet som jag redan nämnt, så kommer fokus ligga lite extra på Lidingöloppet och förhoppningsvis Fukuoka marathon i december.

Nu har tiden rullat på så det är dags för eftermiddagsdistans. Skönt att slippa jogga på morgonen åtminstone!