Tips för dig som vill springa New York Marathon

New York City Marathon är många löpares drömlopp. Loppet som avgörs första söndagen i november varje år är världens största maratonlopp. Men trots 60000 startplatser är det svårt att komma med. Torsdagen 15 januari öppnar anmälan till utlottnings- och kvalplatserna. Anmälan är öppen fram till 15 februari. Besked om man fått en plats komm
Hälften av startplatserna är reserverade för researrangörer, resterande platser är kvoterade i för löpare som sprungit mer än 15 lopp, välgörenhetslöpare har en egen klass och arrangerande New York Road Runners medlemmar har också en egen fil.

För svenska löpare finns det tre sätt att komma med i New York City Marathon.
Åka med någon av de två svenska researrangörerna: Springtime Travel eller SRRC Marathonresor. Båda arrangörerna är slutsålda, men har väntelista för återbudsplatser till 2015. års lopp. Räkna med att en paketresa kostar från drygt 20000 kr med resa, hotell och startplats.
Delta i utlottningen av startplatser. Kostnaden att vara med i utlottningen är 11 dollar (cirka 90 kr). Vinner man en startplats får man som svensk betala ytterligare 347 dollar (cirka 2750 kr).
Kvala in med tid på halvmarathon eller maraton från 2014. Kvaltiderna har skärpts de senaste åren. Tiderna som gäller finns i nedanstående tablå. Startplatsen kostar 347 dollar och kvallöpare placeras i den första av de tre startgrupperna.

Med höga hotellpriser på Manhattan och flygpriser som startar på cirka 5000 kr kan det vara svårt även om man jagar budgetalternativ att få till en resa med boende under 10000 kr även om man reser på egen hand. Servicen som researrangörerna ger kan man förstås glömma om man åker på egen hand utan man är hänvisad till arrangerande New York Road Runners transporter och information kring loppet.
Jag har själv åkt med de båda svenska researrangörerna men även testat budgetalternativ med boende på hostel i East Harlem och 60 dollar per natt-hotell i Queens med eget bokat flyg. För den vane New York-resenären kan det vara ett alternativ.r
Är man förstagångsbesökare i New York och allrahelst om man inte är en van maratonlöpare så rekommenderar jag att gräva lite djupare i plånboken och lägga pengarna på loppet som kommer att bli ett minne för livet. Här nedan min video från årets lopp.


Fakta:

Löpningen: Loppet ”TCS New York City Marathon”
Distans: 42 195 meter.
Deltagaravgift: 347 dollar (kvalade in).
Antal deltagare (2014): Cirka 60000.
Vad får man för anmälningsavgiften?
Chiptidtagning, vätskestation med vatten och sportdryck var tredje kilometer, rejäl medalj efter loppet. Långärmad t-shirt i funktionsmaterial.
Hur var loppet?
Man kan vara säker på att få en fantastisk löptur i New Yorks fem stadsdelar. Starten på Verrazanobron över inloppet till New York, med Manhattan skyline och Frihetsgudinnan i fonden, är magnifik. Publiken de första milen genom Brooklyn hejar som ingen annanstans i världen. Queens och Bronx bjuder på kvarter som man annars inte kommer till som turist. Manhattan avslutar med passeringen genom Harleem och slutkilometerna till den klassiska målgången i Central park.
Banan klarar av de 60000 löparna även om det ibland kan bli trångt. Det är i starten och efter målgången som det kan bli tufft. Den stora prövningen är alltid väntan före starten på Staten Island. Räkna med flera timmars väntan, 2014 med bara några plusgrader och en hård vind.
Efter loppet väntar en två kilometers promenad för att hämta överdragskläderna och komma ut ur parken.
Hemsidor:
New York Marathon: http://www.tcsnycmarathon.org
SRRC Marathonresor http://srrc-marathonresor.se/
Spring Time Travel: http://springtime.se/resor/new-york-marathon/