Terränglopp mellan kravallstaket

En anledning till att resa är att få uppleva något nytt. Nya miljöer och landskap, främmande språk och kulturer. Själv gillar jag att testa olika typer av lopp. Det kan vara långa, ja till och med ultralånga äventyr. Men ett kort lopp kan vara värt resan.
Eller vad sägs om att springa på banan för Europacupen i terränglöpning? Friidrottens egen Champions League avgörs en gång om året med Europas bästa klubblag i terränglöpning på startlinjen.
Att springa på samma bana som Isabellah Andersson och de andra stjärnorna är för en löpare lika stort som för en fotbollsspelare att få spela förmatch när Real Madrid har match på Santiago Bernabéu-stadion i Madrid. Eller?

Hur som helst så ville jag testa känslan, kolla hur ett terränglopp på kontinenten går till och hamnade i Guadalajara några mil norr om Madrid där Europacupen i terränglöpning avgjordes i februari 2015. Direktflyg från Arlanda tar drygt fyra timmar och är man ute i tid finns alltid billiga biljetter.
Själva loppet hittade jag via lite sökande på nätet. Vid nästan alla stora internationella terränglopp på kontinenten brukar det nämligen finnas en motionsklass, eller Popular som klassen ofta heter i Spanien. För 4 Euro (anmälan på nätet) kunde jag anmäla mig hemma i Sverige och fick direkt kvittens på att jag var med i startlistan. Sedan var det bara att boka och packa ner terrängskorna i bagaget.


Fakta:

Löpningen: Loppet ”Cross Popular Guadalajara 2015 ”
Distans: 4 km, tre klasser juniorer, seniorer, veteraner 35+
Deltagaravgift: 4 Euro (cirka 40 kronor) anmälan på Internet.
Antal deltagare (2015): 59 startande.

Vad får man för anmälningsavgiften?

Chiptidtagning, t-shirt, flaskor med vatten eller sportdryck efter loppet.
Hur var loppet?
Mästerskapen och elitens tävlingar i terränglöpning i Europa avgörs på helt andra banor än de som vi svenskar kanske förknippar med terränglöpning. Loppet i Guadalajara avgjordes på en gräskulle mellan idrottsplatsen och en av stadens parker. På den 600x500 meter stora ytan hade arrangörerna lyckats dra en slinga fram och tillbaka som mätte 1500 meter. För att ingen löpare skulle frestas att gena var hela bansträckningen, alltså 1,5 kilometer kantad av kravallstaket på båda sidor!
En helt klart annorlunda bana för en svensk, men perfekt för den publik som nu kunde följa löparna i stort sett hela varvet runt.
Den här typen av terränglopp finns i många länder i Europa. Ofta sänds elitens lopp direkt i TV, och det finns en internationell terrängserie där man tävlar individuellt.
Europacupen i terränglöpning är en lagtävling där platssiffran för de fyra bästa löparna räknas ihop. Dramatiken var ibland stor i tävlingarna, publiken och ledarna skrek ikapp för att heja på sina löpare. För en utomstående utan spanska-kunskaper var det inte lätt att hänga med, eller så var jag bara för koncentererad på mitt lopp som skulle avsluta tävlingsdagen.

Till slut var det vår tur, 59 motionärer att ställa oss i startgrindarna. Många i klubbdräkter, men även några löpare i sina vanliga joggingdojor, en t-shirt, mössa och halsduk i den litet småsnåla februari-blåsten. Men när startskottet avlossade var det som att loppet handlade om ett sprintlopp. Fyra kilometer är kort, men ändå! Vid första kurvan efter startrakan tittade jag mig om och var sist!
Ganska snart kom dock mjölksyran ifatt många löpare. Ett sugande underlag, knixiga svängar och orytmisk kuperring ger ingenting gratis. Efter det första avkortade varvet började jag hitta farten och tekniken. Växla mellan olika steglängder, försöka att inte gå för hårt in i de tvära svängarna.
Riktigt kul faktiskt, helt annorlunda, men också verkligen krävande. Med min försiktiga start kunde jag plocka löpare för löpare, men lopp på de här distanserna är alltid ett spel på mjölksyrans gräns. I sista backen kommer den lätta damsegraren ifatt mig och när jag försöker hänga på så får jag stockar till ben, blodsmak i munnen, och det är på de benen jag tar mig i mål. Så här efteråt helt klart ett lopp och en upplevelse att skriva hem om.
Cross Popular Guadalajara 2015: http://www.vamosacorrer.com/carreras/cross-popular-guadalajara-2015-20150130/
Europacupen i terränglöpning: http://www.eccc-crosscountry-guadalajara2015.es/web/

Helt klart lite annorlunda terränglöpning. Mitt inne i staden Guadalajara!
Lagen i Europacupen har varsin startfålla.
Startchefen manar på dagens sista race - kanske inte grande finale för alla men för oss som står på startlinjen i Popular-klassen.
Med mobilen får jag en bild på starten i vår klass, men sedan blir det inga fler bilder inifrån loppet, det är fullt upp att klara kurvor, småbackar och den tekniska löpningen.
Lite tidigare på dagen har Isabellah Andersson och Sara Lahti sprungit starkt i damernas lopp...
Hässelby SK:s tredje och fjärde löpare, Josephine Ambjörnsson och Gabriella Samuelsson.
Mål i klass Popular - motionsklassen.
Efter loppet blir det ingen medalj, men vatten och sportdryck.
De flesta elitlöparna valde spikskor på det slippriga underlaget. Jag valde ett par rejält dobbade terrängskor som var lätta vid starten.
Resultattavla som vilken liten tävling som helst. Sida vid sida hänger listorna, Europacupen och vår klass Popular.