Träningsvecka och egna äventyr i Alperna

Ett av de häftigaste löparäventyren som jag gjort var att springa över Alperna.Det var ett extremt kraftprov i Gore-Tex Transalpine Run. Under de där åtta dagarna fick vi se fantastiska vyer, springa på sköna vandringsleder och verkligen uppleva det omväxlande alplandskapet.

Att springa i Alperna är verkligen något jag kan rekommendera.
Om man jämför med att springa i fjällen så är ofta stigningarna i Alperna mer dramatiska men stigarna bättre.
Vart och när ska man då åka?
Det finns bra hemsidor med tips på hiking- och vandringsleder, några exempel:
För Schweiz:
https://www.alpenwild.com/welcome/alps-hikes
För Österrike:
http://www.austria.info/us/austria-nature-adventure/walk-austria-s-alps-1125463.html

Liksom i de svenska fjällen är augusti kanske den bästa månaden även om man då också hamnar i högsäsongen för sommarturismen i Alperna. Å andra sidan är då också de flesta värdshus öppna och vädret relativt stabilt.

Träningsvecka i augusti
För dem som vill åka på en lite mer konventionell träningsresa så har STS Alpresor i flera år arrangerat en löparrresa till österrikiska alperna. Resorna har i år utvecklas till en hel träningsvecka. Running Week anordnas i Bad Gastein 22-29 augusti 2015. Tränare tar sig an grupperna och genomför distanspass, backpass, tuffare pass, intervaller, styrkepass, yogapass och mycket mer.

Förutom de olika individanpassade löppassen som går genom sagolik natur finslipar man tekniken och tittar på löpteknik och stegisättning. Mellan passen hålls föreläsningar om träningsupplägg, utrustning och träningsglädje.
Huvudinstruktörer under veckan är Kenth Svensson och Adam Andreasson. Kenth är löpledare på Urban Tribes / Running Sweden och på löpklasserna hos gymkedjan SATS. Adam är en före detta reseledare som förälskade sig i bergen i Gasteinerdalen. Till vardags arbetar han som läkare och doktorand vid Karolinska Sjukhuset och tränar triathleter i Stockholmspolisens triathlonklubb.
Veckan går på 9 495 kr per person, halvpension och delat dubeblrum
Läs mer på http://www.alpresor.se/temaresor/runningweek/

En löptur värd hela resan
Vill man ordna resan själv och få lite mer dedicerad trailrunning-träning så är mitt tips att kolla in http://www.laufschule-scuol.ch
Det är minst sagt halvkrångligt att ta sig till Scuol som ligger i sydöstra Schweiz, hörnet där det fortfarande talas rätoromanska, Schwiez fjärde officiella språk.
Men resan är mödan värd. Finns det någon tur som jag kan rekommendera i alperna så är det att ta sig vandringsleden från Scuol över till Italien. En helt magisk löptur där man första timmarna tar sig upp på norrsidan längs fuktdrypande bergväggar. Stigen är delvis uthugggen i berget och uppe på passet finns en kort handhuggen tunnel som mynnar i en sagolik gräsbevuxen södersluttning.
Kolla videon från Gore-Tex Transalpine Run när vi den sjätte dagen springer från Scuol till Italien!

Ett kartutsnitt över den häftiga turen från Scuol i Schweiz till Mals i Italien.