Ner och upp

Marasatsningen har rullat på lite i motvind på sistone. Två förkylningar på ett par veckor och med både löptempo och känsla långt uppe på hatthyllan har det känts minst sagt krattigt. Inspirationen har gått på dropp från mp3-arkivet - vilket ändå har hållit mig flytande och ett par bra mängdveckor har jag trots allt lyckats rada upp.

Så idag lämnar jag hustrun och Fjärås simhall och ger mig ut i den knusprigt klara novemberluften för att ta mig hemåt. Tempot lågt och ledigt och jag unnar mig att springa på lövbemängda och leriga stigar över bräckan och ner genom Tom. Känns ganska fint idag och efter en dryg halvmil är jag på väg ut mot Kviafälten. Den lilla sköna Gamlegårdsvägen ger en välbehövlig respit från det raka, hårda och platta men tempot går ändå upp och från kilometer sju lägger jag tempot kring 4:30/km vilket känns förbluffande lätt idag.

Aningen kallt om fingrarna när solen sänker sig knallröd mot horisonten, annars är det en perfekt eftermiddag. Jag fortsätter på bakvägarna; Dotetorp och den lilla lurviga byvägen i fältkanten ner mot Åsa - egentligen är nog det här den ursprungliga allfarovägen ända sedan vägen drogs ut hit från inlandet i yngre medeltid. Erik Dahlbergs skisser ger förvisso svepande vägsträckningar som glider fram ute i viken där dagens väg går men jag har svårt att tänka mig ett annat vägläge för 1600-talets E6 än just den här. Idag dock blockerad av en låg kätting vid Freadal för att hålla moppar och cyklar på avstånd. Ett lätt språng och jag är förbi.

Ut mot Ölmanäs österby och tempot kvar vid 4:30. Solen är nere bakom horisonten nu och det är än kyligare. Men luften är hög och klar och trots den relativt goda farten känns kroppen perfekt och i ordning. Grymt. En mil i farthöjt får dock räcka och när jag når ner till stranden vid Österbyn slår jag av på tempot och joggar lätt hemåt genom den svindlande vackra höstaftonen. Vid Ridvägen stöter jag plötsligt ihop med hustrun som är på väg hem från simningen och konkluderar passet - dryga nitton kilometer kan få räcka. Riktigt nöjd idag!