Granhed: Grymt grepp, glädjande gott gry.

På blixtvisit i Sörmland för att fira en systerdotter som plötsligt blivit alldeles för vuxen. Efter en alldeles för tidig morgon i SJs omsorg härjar kidsen för fullt med sina kusiner och jag tar med mina skinande nya Icebugs på en tur ut i skogen.

Värmer upp på byvägen bort mot Harpsund, över fält och genom skogskanter vindlar vägen, skönt ondulerad i både höjd och sidled. Kalla vindar runt nollan, jag är rimligt välklädd men löparvantarna är lite tunna så fingrarna blir snabbt till små isbitar. Men bettet under fötterna är riktigt skönt på det blandade underlaget - hårdpackad snö, is och till och med på mjuk snö med is under. Ett långt parti skogsväg med ett tunt snötäcke klaras av i strax under femtempo.

Ytterligare ett par kilometer skogslöpning, än uppför och än nedför innan jag efter åtta kilometer kommer ut på Hälleforsnäsvägen och den fasta hårda, ehuru isbelagda, asfalten. Buggarna biter dock grymt bra och jag drar upp farten - först till 4:15, och när det gått en kilometer och systemen ännu inte är uppe på rött vrider jag upp farten till 4:05 och den elfte kilometern stökar jag av i ett sensationellt lättjobbat 3:45-tempo. Låt vara att det är aningen medvind och en liten gnutta nettonedför, det är ändå ett riktigt fint avslutningstempo på ett progressivt pass.

Jag rundar av med drygt två kilometer lätt nedjogg kring byn innan jag avslutar passet. Riktigt skönt idag - känns som att de lugna träningsdagarna den här veckan har varit välbehövliga och gjort god nytta. Nästa vecka blir det förhoppningsvis såväl solsemester som en hel massa riktigt bra träning.