Morgonmarafart

Vacklar upp ur sängen strax efter halv sju, det är redan gryningsgrått där ute och jag drar i mig en banan, dricker lite vatten och klarar av ett toabesök. Kysser hustrun och så ut genom dörren. Det är varmt - fyra plusgrader och en mild dimma sveper in nejden i ett ljusgrått dis. Jag repar av två kilometers uppvärmning med lite löpskolning insprängt innan jag tar mig an dagens verkliga uppgift - närmare två mil i marafart.

Jag försöker att inte tänka så mycket på tempot i sig - mer fokusera på känslan, att flyta fram i ett ganska högt tempo. Tekniken. Tekniken. Tekniken! För mig är det att falla framåt med rak ryg och hög höft, inte bli sittande - aldrig bli sittande. Första kilometern i fart vid ridvägen och jodå - nästan exakt 4:15. Bra! Fortsätter flyta, genom Gårda brygga, förbi Österbyn och ut på Varbergsvägen. Det känns omöjligt och oöverstigligt att springa så här fort så länge men samtidigt vet jag att det går och det är en mäktig känsla som jag drar kraft och energi ur. Vissa kilometrar går långsammare och några enstaka snabbare. Över rakorna på Kviafälten och förbi Tjolöholm, vårfåglarna i fonden dränks av den förbirusande morgontrafiken men jag är djupt inne i löpningen och lider inte av det. Heller.

Backen upp mot E6, allmänt känd som Scheiße hill, börjar omärkligt strax efter Tjolöholmsavfarten och äter både fart och tempo ur kroppen. Jag trycker ändå emot bra och nedför under viadukten är farten som sådan tillbaka i gängorna igen. På andra sidan Fjärås station väntar ännu mer av öppna fält och grått morgonljus, det är bara en tidsfråga innan Tofsviporna åter spelar sitt nintendospel över de bruna åkerlapparna. Ännu bara trafikbrus dock. Och bruset av Rolfsån som med sedvanlig regnvinterkraft pressar sig genom den trånga, ständigt bågnande stenvalvsbron. Ett krön kvar. Backen in mot Kungsbacka är även den seg och jag får jobba för att hålla ihop stilen nu, tänker intensitet snarare än fart och på krönet får jag sträcka ut i en sista fartökning i den lätta nedförsbacken mot infartsrondellerna. Härligt!

18 kilometer farthöjt och jag drar ner tempot för en nedjogg den sista dryga kilometern in till stationen. Halvmaran på 1:36:23, inklusive uppvärmning och nedjogg, och det före frukost. Som för övrigt inhandlas på mysbageriet precis invid stationen. Jag har börjat riktigt bra dagar på sämre vis.