Åsaloppet

Kaffe, frukost och lite kattklappning. Sedan är det dags för drygt tre kilometers lätt uppvärmningsjogg ner till Åsaskolan - lilltösen springer det korta kidsracet och vi hinner ner precis lagom i tid för att heja in henne i mål. Så skoj att se löpglädjen hos småknattarna, det är järnet som gäller tills orken tar slut, då får man gå en bit. Sedan på't igen!

Själv tar jag det lugnt tillsammans med hustrun, köper en fika och slappar i gräset. Himlen är ljusgrå och solen lyser med sin frånvaro men det är riktigt varmt. Med tjugo minuter kvar till start tar jag en loj uppvärmningsjogg med en kort farthöjning och konstaterar att jag inte har en susning om var jag står fartmässigt. Två veckor sedan Celtman idag, det känns som att återhämtningen har gått rikigt bra och jag har inga som helst skavanker efter strapatsen - men därifrån till att prestera på milen är steget ganska långt. Ett par pass med lite tempo i och ett intervallpass i onsdags har jag fått in men jag har ingen aning om vad det kan räcka till.

Så går starten, Musse, Oscar och de andra försvinner i treminutersfart på Bollvägen, själv lägger jag mig i 3:45-tempo den första lättlöpta biten på rakan över Jutegårdsvägen. Vid dykcentret väntar en kort men lite lurigt brant uppförsbacke, jag trippar lätt uppför och trycker sedan på nedför Gunlehögsvägen. Plockar några placeringar och känner mig stark, två och en halv kilometer redan löpta och jag tillåter mig att trycka upp farten i det lätta medlutet ned till stranden vid Gårda brygga.

Uppför den sega slakmotan på Strandvägen, det går ganska tungt och uppe på Ringvägen har jag svårt att få upp tempot på rätt sida fyraminutersstrecket, jag tappar några meter på omkringvarande löpare och tappar två röda tröjor framför mig. Biter i och tillåter inte avståndet att bli större och efter halva loppet passerar jag Näsbokrokvägen och är nästan hemma. Löpningen böljar lite upp och ned men snart väntar en längre lättlöpt medluta till Hästholmen. Vacker löpning om än med ett par skarpa svängar nere vid småbåtshamnen; jag tycker ändå att jag ligger ganska bra i ansträngningsnivå och borde kunna pressa upp tempot lite den sista tredjedelen av loppet. Kommer ikapp en av rödtröjorna igen, den andra är förlorad en bit längre fram.

Vägen ringlar genom villaområdena, det är mycket folk ute och publikstödet är bitvis riktigt bra. Jag känner mig stärkt och försöker öka ett snäpp till. En tjej från Solvikingarna glider förbi med rappt steg och jag tar rygg för att få ut det sista lilla ur kroppen. Med en knapp kilometer kvar är vi framme vid den sista rundan runt skolan, jag är riktigt trött men det är massor med folk ute och hejar och det går inte att vika ner sig nu. Jag tappar Solvikingen med några meter men biter totalt sett ihop bra och går i mål på 39:35 som faktiskt är pers med sex sekunder. Grymt nöjd med tiden och trettionde plats av 226 startande totalt är rätt ok det med, startfältet visade sig vara ganska vasst den här varmfuktiga julidagen.

Jag pustar ett tag och hejar in hustrun som också gör en kanontid. Så får vi varsin burgare i målområdet och en riktigt tuff men också riktigt bra massage av vår lokala massör, Göran med Gjutarnävarna. Så väntar en mör och långsam jogg genom skogen hem till katterna igen. Bra dagsverke.