Banan

OK. Nästan 57 kilometer löpning, bitvis i tuff terräng på 21 olika  öar. Drygt nio kilometer simning uppdelat på 20 vattenpassager. Hur kan man förstå en sådan bansträckning - om vi för en stund bortser från den mera grundläggande faktabiten att det handlar om att ta sig från Sandhamn till Utö?

Möjligen kan man överblicka hela debaclet aningen bättre om man inser att det är fyra långa simsträckor, sådana som är 900 meter eller mer, resten är 500 meter eller kortare. På samma sätt finns det tre långa löpsträckor, på 7-17.5 km, resten är kortare än 3.5 km. De långa löpsträckorna, som ligger prydligt inbäddade i var sin tredjedel av loppet, tycks  alla ha ganska snällt underlag medan småholmarna typiskt är ganska brötiga till karaktären - däremellan är det lite varierande.

Första tredjedelen av loppet är ett litet smakprov av vad som komma skall. Loppets allra längsta simning kommer direkt efter inledningen på Sandön, därefter väntar en rad medellånga vattenpassager och ganska mycket terrängkaraktär på löpningen. Näst längsta löpsträckan över Runmarö är närmare nio kilometer och kommer på ö nummer fem. Mittendelen av loppet domineras av tre långa simningar på 970-1400 meter styck. Sektionens långa löpsträcka är sju kilometer över Nämndö, övriga sex öar här är sådär lagom medellånga. Loppets sista tredjedel överskuggas helt av den 17.5 kilometer långa etappen på Ornö. Inga långa simningar återstår, och sista biten över till Utö är att betrakta som ren kobbhoppning.

Vi undfägnas vätska och energi på nio stationer längs vägen - så vi slipper släpa på alltför mycket förnödenheter. Väderprognosen talar om växlande molnighet, inget regn men möjligen en hygglig motvind. Det blir finfint - jag simmar som bäst när det är hårt och Peter är stark i alla väder. Lag #14 ger 75 gånger pengarna på betsafe - att kalla det en säker investering är kanske att ta i lite, men det är mig veterligen första gången jag har blivut oddssatt. För övrigt lär det komma liverapportering av rätt omfattande format på lopphemsidan, otillo.se. Missa det inte!