Haren vann Berlin Marathon2.41.02 av Jennie Åkerberg

Simon Biwott kom till Berlin för att vara hare i höstens största europeiska maratonlopp. Men Biwott ändrade sig och under loppet och beslöt att fullfölja
tävlingen. Det var ett lyckat beslut. Den 30-årige kenyanen vann nämligen Berlin
Marathon på 2.07.42. Tiden är endast en sekund från Biwotts personbästa
från Rotterdam Marathon i fjol.

Simon Biwott hade till uppgift att svara för farthållningen fram till 28 kilometer. När täten hunnit så långt noterade Biwott att de övriga tätlöparna såg slitna ut:
- Trots att jag var hare ville jag fullfölja loppet, berättade Biwott. Vid 35 km insåg Biwott att loppets favorit Jackson Kabiga hade problem.
- Då förstod jag att jag skulle kunna vinna.
Biwott, som besvärats av en fotskada tidigare i år, hade krafter kvar för at avgöra med en långspurt de sista 500-meterna. Segermarginalen till tvåan Antonio Pena från Spanien blev fem sekunder.
Kabika slutade på tredje plats med 2.09.42.
Kazumi Matsuo, som inte lyckades ta en plats i Japans mycket starka kvinnliga maratonlag i OS, vann damklassen på 2.26.15.

Jennie Åkerberg från Spårvägen svarade för den bästa svenska prestationen genom att notera 2.41.02. Jennie startade tufft och hade 1.17.51 på halvmaran, men tappade fart på slutet. Jennies tid är årets hittills näst bästa svenska tid på damsidan. Marie Söderström-Lundberg är Sverige-etta med 2.33.05.