Löpare ger stora bidrag till välgörenhet

Elias Sjöberg, Mikael Andersson och Linnea Jürss har stafettlöpt 53 mil och Kalle (Springhjälpen) Flodin sprang tre marathon på lika många dagar.

Svenska löpare springer in mångmiljonbelopp varje år till välgörenhet. Stora evenemang som Tjejmilen, VårRuset och GöteborgsVarvet ger mest. Även vid andra tillfällen än de stora loppen samlas det pengar.
Den här veckan springer löpare i hela Sverige för musikhjälpen.

Musikhjälpen har sedan starten 2008 växt i omfattning, och som namnet antyder görs mycket av insamling med hjälp av musik, under en vecka i december. På senare år har musikhjälpen fått hjälp i sin insamling, genom att löpare engagerat sig i medvetandegörandet av både eventet och projektet. Oftast har det handlat om att löpare, både enskilda individer och större projekt, via ett antal löpta kilometer skänkt pengar.
Årets musikhjälpen pågår för fullt mellan 8 december till den 14 december, och centrum för eventet och insamlingen är den ”bur” som ett antal programledare finns i dygnet runt. I år är Uppsala huvudort, och temat för årets insamling är att stoppa spridningen av HIV i fattigare delar av världen.

På Lucianatten finns chans att hänga på hänga med Team Nordic Trail och Springhjälpen. Löpnigen startar i Ursvik på fredags eftermiddag. Löparna som springer hela vägen till Stora torget i Uppsala kommer att tillryggalägga runt 90 km.
Det finns dock några stopp på vägen, där man kan hoppa på om man känner att den totala sträckan är för lång. Kravet är att man är säker på att klara den sträcka man ger sig ut på och att man har för ändamålet bra kläder, skor och en pannlampa.

Projektledaren för eventet, Miranda Kvist, säger att målet är att samla in pengar till musikhjälpen, men också att promota löpning off road. För tanken är inte att löpningen till Uppsala går på asfalterade vägar, utan så mycket som möjligt kommer man springa på Upplandsleden med dess utmaningar. Hur många som kommer och deltar vet inte Miranda, men intresset är större än hon förväntat sig innebär att man måste ha med tre följebilar som transporterar ombyte och har extra pannlampor. Det finns ingen formel anmälningsavgift, men uppmaningen är att skänka 45 kronor per löpt mil.
Så hela sträckan, på runt 9 mil, skulle generera 450 kronor per löpare om alla följer uppmaningen.

Det finns många löpare som har engagerat sig i Musikhjälpen. Helsingborg Marathon kopierade ifjol musikhjälpens bur, med en egen bur där man hade löpband uppställda. Både kända och okända löpare tog tillfället i akt och sprang på banden, samtidigt som det skänktes pengar per löpt km. I år har projektet utökats med att löparburen i Helsingborg har öppet dygnet runt, och målbilden är att få in ett sexsiffrigt belopp.

I anslutning till detta skapades även en stafett, där en GPS sändare och stafettpinne färdas endast via löpare från Helsingborg till Uppsala. Detta har både rönt uppmärksamhet dit ”pinnen” kommit, och har genererat pengar till insamlingen.

Utöver dessa angivna löpande välgörenhetsarrangemang är de både många andra enskilda löpare och löpargrupper som denna vecka låter sin löpning vara grunden för att stötta musikhjälpen och deras mål att stoppa spridningen av HIV i de fattigare delarna av världen.
Kanske kan du själv den här veckan motivera några extra km som dediceras något event som stöttar där det behövs?

Här kan du läsa om hur du kan skänka pengar direkt till musikhjälpen:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3946&artikel=6023738

Här finns mer om Team Nordic Trails event lucianatten mellan fredag-lördag 12-13 december
http://www.teamnordictrail.se/musikhjalpen/
http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/spring-till-uppsala
FÖLJ Team Nordic Trails löpning direkt på webben fredag till lördag:
http://www.greenalp.com/RealtimeTracker/index.php…
Är du med i Facebook kan du se löparburen i Helsingborg här:
https://www.facebook.com/HelsingborgMarathon?ref=ts&fref=ts