Snabba tider i Tokyo trots blåsten

Starten har gått för den sjunde upplagan av Tokyo Marathon – världens mest populära maratonlopp. Över 300 000 anmälde sig till årets tävling.

Under söndagen genomfördes Tokyo Marathon i strålande sol och löpvänliga temperaturen runt 7-8 plusgrader. Trots att stora delar av loppet går relativt skyddat mellan skyskraporna besvärades dock elitlöparna bitvis av en kraftig vind. Det blev ändå banrekord i herrklassen. Som vanligt i maratonsammanhang kom vinnarna från Kenya och Etiopien.

Innan startskotten sjöng den otaliga publiken vid starområdet den japanska nationalsången och satte stämningen. I ett konfettiregn gav sig eliten iväg följt av över 30 000 motionslöpare.
Banan kantades av många åskådare hela vägen som hjälpte löparna ta sig igenom loppet.

Starten i herrloppet blev avvaktande på grund av den starka vinden och en klunga på runt 25 löpare passerade 21,1 km (halva loppet) på 1.04.23. Även där bakom var det tätt mellan löparna då bredden på eliten och elitmotionärerna troligen är bättre än i något annat lopp i världen.

Vid 30 km var det fortfarande 17 löpare kvar i tätklungan, men då gjorde förhandsfavoriten kenyanen Dennis Kimetto ett ryck och ingen annan kunde matcha hans fart på milen mellan 30 och 40 km som han avverkade på 28.55.
Kimetto nådde mållinjen på nya banrekordet 2.06.50, men kunde inte slappna av förrän han bröt mållinjen då han hela tiden jagades av loppets slutliga tvåan, landsmannen Michal Kipyego, som var 8 sekunder efter i mål.
25 manliga löpare sprang under 2.15.

Damklassen dominerades från start av etiopiskan Aberu Kebede som i ensam ledning passerade 21,1 km på 1.11.50. Sedan mattades tempot något, och hennes landsmaninna Yeshi Esayias kom ifatt. På slutet kunde dock Aberu gå ifrån igen och vinna på 2.25.34, 27 sekunder före Yeshi.

På herrsidan skulle främst regerade svenske mästaren från Spårvägen, Fredrik Uhrbom försvarar svenska färgerna, och han blev som väntat bästa svensk.
Tiden på 2.27.16 var dock inte riktigt vad Fredrik hade hoppats på. Han kände redan en bit in i loppet att tidsomställningen till en starttid 01.00 på natten svensk tid inte riktigt hade funkat.
Efter att ha passerat halvvägs på 1.08.13 gick han ner i tempo för att bara fullfölja loppet.