588 svenskar i tv-sänt Paris Marathon

Trots det senaste årets terrorattacker ser det ut som att söndagens Paris Marathon med 57000 anmälda kommer att slå deltagarrekord och bli Europas största maratonlopp. Löpare från 144 nationer finns med i startlistan. 588 svenskar springer loppet som sänds direkt i Eurosport på söndag kl 8.30.

Med start på Champs-Élysées och en bana som passerar många av Paris sevärdheter har Paris Marathon fortsatt att växa. Drygt 40 procent av deltagarna är utländska löpare.
Men trots deltagarrekord och ett rekordstort startfält handlar förhandssnacket inför årets lopp om säkerheten. Terrordåden i Bryssel och Paris är i färskt minne. Redan efter bomberna i Boston Marathon 2013 höjdes säkerheten kring de stora maratonloppen. Säkerhetskontroller i expon och för att gå in startfållor är har införts.

– Säkerheten är ett stort problem men det är upp till myndigheterna och polisen att klara den. Under de senaste veckorna har vi haft regelbundna möten med polisen och vi kan säga att säkerheten har stärkts betydligt, sade tävlingsledaren Edouard Cassignol till AFP i veckan.
Men även arrangörerna själva har fått arbeta med att stärka säkerheten.
– Vi kommer att öka antalet säkerhetsvakter, söka igenom alla väskor och personal kommer att utrustas med metalldetektorer, fortsatte Cassignol.
Paris Marathon har arrangerats arrangeras årligen sedan 1975 men 1991 ställdes loppet in på grund av Gulfkriget. Den här gången har det dock inte varit aktuellt att ställa in loppet
– Nej, lika lite som det varit aktuellt att ställa in fotbolls-EM eller Tour de France har det varit att inte genomföra maratonloppet.

Se loppet direkt i TV
Söndagens lopp sänds direkt i Eurosport. Fjolårsssegrarna Meseret Mengistu, Etiopien och Mark Korir, Kenya, är tillbaka för att försvara sina titlar men har tufft motstånd.

Med nio löpare i startfältet med personbästa under 2.07 så ser herrklassen ut att vara en öppen historia. Kenyas Bernard Koech är med 2.04.53 den löpare som har det bästa personliga rekordet i fältet och den ende i fältet som sprungit snabbare än Kenenisa Bekeles banrekord på 2.05.03 (2014).
I damklassen vann Meseret Mengistu lite överraskande förra året. Loppet var en fullträff för Mengistu som i segerloppet förbättrade sitt personrekord med nära sex minuter. Hennes landsmaninnor Gulume Tollesa och Dinkinesh Mekash var fem minuter före Mengistu i höstas när de sida vid sida sprang i mål som vinnare i Frankfurt Marathon på 2.23.12.