David ger inte bort något i halvmaran

För många är han gentlemannen som gav bort en placering till en finländare. Högby IF:s David Nilsson har sällan fått så stor uppmärksamhet som efter den spektakulära händelsen i 10.000-metersloppet i Finnkampen förra helgen.
​– Jag kommer inte att ge bort något i lördagens Stockholm Halvmarathon, jag ska inte och vill inte hamna i den situationen igen utan jag springer för att vinna, säger David Nilsson.

Jag fick ett SMS igår till "Gentlemannen", först fattade jag ingenting, men sedan förstod jag vad det handlade om.
David Nilsson

Det är sällan David Nilssons lopp sänds direkt i TV. Men i lördags hamnade Högby-löparen i centrum i direktsändningen från Finnkampen på bästa sändningstid. 10.000 meter var ett sådant där ovisst lopp där VM-maratonlöparna Mikael Ekvall och David i täten hade tufft motstånd av Robin Ryynänen och Jarkko Järvenpää.
Bilderna som visats många gånger i olika medier är när David Nilsson på upploppet stannar upp och ger bort sin placering till Jarkko Järvenpää.
– Jag har aldrig sett något liknande, sade expertkommentatorn Anders Gärderud och bisittaren Kajsa Bergqvist förstod först inte alls varför David gav bort poäng till Finland.
Men efter att ha sett reprisbilder från kubbningen vid klockringningen där David fällde Jarkko Järvenpää så kom händelsen i ett annat ljus.

– Jag fick ett SMS igår till "Gentlemannen", först fattade jag ingenting, men sedan förstod jag vad det handlade om, säger David Nilsson och beskriver vad det var som hände i lördagens 10.000 meterslopp i  Finnkampen.
– Både Micke (Ekvall) och jag pratade innan loppet med landslagsledningen och vi var rädda att vi skulle kunna bli nedspurtade. Därför var taktiken som vi gjort upp att vi skulle växeldra med åtta varv kvar.
Men finländarna sprang smart och hängde på, såg till att det blev trångt, att inte svenskarna fick någon chans. Varv efter varv rann iväg och till slut var det bara ett kvar.

– Jag var stressad av situationen efter att ha bränt chanserna att sticka tidigare. Jag sprang på innerbanan bakom Järvenpää när han plötsligt snubblade till.
David hann precis parera men tryckte undan Järvenpää som föll.
– Det fanns egentligen ingen plats för mig att komma förbi.

På bortre långsidan och 200 meter kvar såg det ut som att David skulle kunna bli bäste svensk och bli tvåa i loppet. Men många tankar hann tänkas under 30 sekunders långspurt.
Fällningen var inte juste.
– Jag har aldrig gett bort någon placering förut men det kändes som rätt beslut, säger David som på upploppet avbröt spurten och väntade in Jarkko Järvenpää.
Men någon poäng blev det inte. Domarna var stenhårda och diskade David som blev poänglös och Sverige förlorade grenen.
– Det kändes tungt det som hände och hur loppet blev, men Jarkko Järvenpää tackade för gesten.

I mångas ögon är David nu gentlemanna-löparen. Men i Stockholm Halvmarathon tänker inte David ge bort någonting:
– Målsättningen är att vinna och att göra det på bättre tid än de 1.10 som jag hade för två år sedan då jag vann. Jag borde kunna göra en tid ned mot 1.07, vi får se, jag känner mig inte helt i toppslag.
Återhämtningen efter marathonloppet i VM (52:a plats på 2.22.53) i början av augusti har tagit många veckor av snabbhetsträning.
– Jag har tagit det lugnt, vilat söndag och tisdag och skulle egentligen ha kört ett 10x300 pass i går (onsdag), men ska kanske försöka köra det idag.
En minuts joggvila mellan 300-ingarna som ska gå på 51-52 sekunder är sättet att fart på benen igen.
Det kan behövas med tufft motstånd av Eskilstunas stjärna Abraham Adhanom och Spårvägens svenske mästare på 10 km landsväg, Robel Fshia.

Startlistan för alla löpare i Stockholm Halvmarathon