Många grattis efter sex rekord-dagar

Gratulationerna har flödat in till Kristina Paltén, Johan Steene och Jan-Erik Ramström efter prestatioerna i EMU 6-dagars.

​– Jag är bra på att springa dåligt väldigt länge.
Det säger Johan Steene och skrattar efter sin seger i EMU 6-dagars där han sprang drygt 87 mil, längre än vad någon annan svensk gjort tidigare under rekorddagarna i Ungern. För det handlade om en rad rekord som slogs under de sex dagarna på rundbanan i Ungern, Många starka prestationer av de svenska ultralöparna som också får mängder av gratulationer via vår speciella facebook-sida där Carina Borén rapporterat under loppet.

Mitt lopp gick från misär med magproblem och en skadad fot till lycka.
Jan-Erik Ramström

Johan Steene, Kristina Paltén och Jan-Erik Ramström tog lagsilver för Sverige genom att totalt springa 2189 km under sex dygn under EMU 6-days race i Balatonfured, Ungern. Kristina satte nordiskt och svenskt rekord och tog brons i damklassen, Johan satte svenskt rekord och vann herrklassen. 

Det nya nordiska rekordet för damer är 667 939 meter och det nya svenska rekordet för herrar är  870 913 meter. Löparna tävlade dels individuellt, och dels i lag, där de tre bästa resultaten från varje land räknades samman. 24 nationer deltog. Löptävlingen bestod i att springa runt på en 926 meter lång bana under sex dygn för att samla så många kilometer som möjligt.

Ultralöparna startade klockan 12 torsdagen den fjärde maj och slutade inte springa förrän 6 dygn senare.
- Det var omänskligt. Ändå är det människor som gör det, säger Kristina. Jag fick problem med ett knä efter drygt två dygn och var borta från tävlingen i 18 timmar, men lyckades komma tillbaka och kunde fullfölja. Det är jag otroligt glad för.

Viktigt för löparen är att trots fysisk utmattning och minimalt med sömn ändå klara av att ta komplexa beslut för att kunna ta sig så långt som möjligt. Saker som ultralöparen måsta bedömma är; sömnbehov, påfyllning av energi, när det är smart att springa utifrån väder och när den behöver ta hand om slitna muskler och fötter.
- Det är sjukt på ett ofattbart häftigt sätt, säger Jan-Erik. Mitt lopp gick från misär med magproblem och en skadad fot till lycka. Att få ta hem en pokal till Sverige var kul.
6-dagarslöpning är en sport med anor från 1800-talet. Då ställde sig människor frågan hur långt det var möjligt att springa. Svaret var: 6 dygn. På den tiden begränsades löpningen av helgandet av vilodagen, en tradition som hållit i sig ända till modern tid.  En löpare får gå av banan för att äta, sova och gå på toaletten, men ju längre tid löparen befinner sig på banan desto längre kommer den. Det är en avvägning mellan sömnbehov och prestation, en balans på knivsudden mellan att gå sönder och att fortsätta. Det handlar om en otrolig balans i att använda sin egen kropp till att åstadkomma det omöjliga som faktiskt är möjligt.​

6-dagars EMU officiella slutresultat:
Kvinnor
1. Silke Gielen, Tyskland, 782,336 km
2. Tina Andersen, Danmark, 741,112 km
3. Kristina Paltén, Sverige, 667,939 km
Män
1. johan Steene, Sverige, 870,915 km
2. Miller Peter, Ungern , 842,745 km
3. Olivier Chai gne, Frankrike, 834,827 km​​​​​​

 

Mer om EMU 6-dagars 2017