Här är skorna som gäller för helgen

Skor med 15 mm sylvassa spikar gäller när terräng-SM avgörs i helgen.
– Jag är tveksam om vanliga motionärer ens skulle kunna klara av att springa med så långa spikar, det fordras att man har fart för att få ner dem på de lite hårdare partierna, säger Löplabbets skoexpert Jörgen Lindh.

Stjärnor som Meraf Bahta och Napoleon Salomon kommer till helgens SM-tävlingar i terränglöpning. Friidrottskanalen sänder direkt på lördag, start 11.00, och söndag, start 10.15.
På den tunglöpta banan vid Visättra Sportcenter i Huddinge är det 12 eller 15 mm spikar som gäller.
– Jag var själv med och sprang och det öppna Stockholms-DM för två veckor sedan på samma bana och det blev rena gyttjebadet och inget annat än långa spikar funkade även om några försökte med terrängskor och till och med vanliga asfaltsskor.

Abraham Adhanom och Daniel Lundgren i terräng-DM tidigare i oktober på samma bana som helgens SM-tävlingar avgörs.

Terränglöpning på mästerskapsnivå avgörs numera nästan alltid på gräsbanor och bjuder på helt annat underlag än det som man annars kanske förknippar med terränglöpning. Det är på den här typen av banor som de internationella mästerskapen avgörs.
På regnvått gräs funkar inte ens dubbade terrängsskor.
– Nej, det är spik som gäller, oftast använder löparna samma skor som på bana men skruvar i längre spikar.

På bana är valet ofta 6 mm långa spikar. Alla som testat vet att det fordras lite mer av löparen för att ha nytta av spikskor. Med 15 mm långa spikar fram i skon går det knappt att jogga på hårt underlag.
– Har man inte farten får man helt enkelt inte ner spikarna i de hårdare partierna, säger Jörgen Lindh som själv kommer att springa 8 kilometer i veteranklassen.
– Det gäller att passa sig i starten och inte bli trampad, eller riven i vaden.

Helgens SM-tävlingar avgörs över två dagar med herrarnas och damernas 4 km samt veteranklasser och ungdomsklasser på lördagen. På söndagen är det 12 km för herrseniorer och 8 km för damseniorer samt juniorklasser.