Här tar Meraf Bahta rekordet på 10000 meter

Meraf Bahta på väg mot svenska rekordet på 10000 meter.

Nytt svenskt rekord på 10000 meter. Meraf Bahta, Hälle IF, vann på lördagsmorgonen svensk tid 10000 metersloppet i Palo Alto på nya svenska rekordet. 31.13.18. En putsning av Sarah Lahtis tidigare rekord från OS-finalen 2016 med drygt 10 sekunder.

– Det här var spännande och kul, var en strrålande glad Meraf Bahtas första kommentar direkt efter loppet.
Stora delar av den svenska långlöpareliten har den senaste månaden legat på läger i Flaggstaff i Arizona.
– Det här kunde vara en del av min träning tyckte min tränare (Ulf Friberg), förklarade Meraf i speakerintervjun.

I det stora startfältet med 25 löpare på ovalen i Palo Alto blev det ganska trångt i början. Meraf lade sig först långt bak i fältet men avancerade och när farten skruvades upp efter halva loppet var hon med i tätgruppen. Med tre kilometer kvar var det endast etiopiern Gotytom Gebreslase och amerikanske maratonstjärnan Amy Cragg som kunde följa när Meraf drog upp farten.
Trots varvningar kunde Meraf öka tempo och med två avslutningsvarv på 69 sekunder vann hon loppet med god marginal. Sista 3000 gick på 9.07!
Bahtas km-tider: 3:11 - 3:10 - 3:08 - 3:16 - 3:10 - 3:05 - 3:06 - 3:02 - 3:08 - 2:57!

Meraf Bahta har sedan tidigare svenska rekordet på 5000 meter men har det senaste året koncenterat sig på 1500 meter. I OS i Rio 2016 var on sexa och på meritlistan har den 27-årige Hälle-löparen även  EM-guld på 5 000 meter i Zürich 2014, samma år vann hon även Tjejmilen. Meraf sprang sitt första 10000 meterslopp i Finnkampen i fjol.