Hög säkerhet i Paris Marathon

Tungt beväpnad militär finns på många av de mest berömda turistmålen, här utanför Louvren.

Högsta säkerhetsnivå gäller när Paris Marathon avgörs på söndagen. Europas största maratonlopp har i år drygt 50000 anmälda löpare. 550 svenskar är anmälda till loppet som sänds direkt i Eurosport från 8.15–11.00

Trots terrorattentaten i Paris de senaste åren fortsätter Paris Marathon att locka alltfler deltagare. Med start på Champs-Élysées och en bana som passerar många av Paris sevärdheter är loppet ett populärt resmål. Drygt 40 procent av deltagarna är utländska löpare. Det är endast New York Marathon som är större i världen med drygt 51000 fullföljande löpare 2016. Paris passerade maratonloppen i Berlin och London i popularitet när man 2016 räknade in 41,801 fullföljande löpare vid målgången på Avenue Foch. 

Men trots deltagarrekorden handlar förhandssnacket inför årets lopp också om säkerheten. Militär med skarpladdade automatvapen finns över hela Paris. Frankrike har fortfarande högsta säkerhetsnivå gällande eventuella terrorhot. Undantagstillståndet som rått alltsedan novemberattackerna 2015 har förlängts av Nationalförsamlingen till 15 juli 2017. 
Redan efter bomberna i Boston Marathon 2013 höjdes säkerheten kring de stora maratonloppen. Säkerhetskontroller i expon och för att gå in startfållor är har införts.

Se loppet direkt i TV

De största stjärnorna är inte på plats i Paris, men på startlinjen finns sex löpare som gjort under 2.07. Snabbast är kenyanen Stephen Chebogut som har ett personbästa på 2.05.52. (Etiopiens Kenenisa Bekeles banrekord är 2.05.02) klock att vinna 2015 Eindhoven Marathon. 
Cheboguts främsta rivaler är landsmännen  Mark Kiptoo, Gilbert Koech, Samuel Kosgei, Micah Kogo och Paul Lonyangata samt Etiopiens Abayneh Ayele.
I damklassen vann Visiline Jepkesho förra året. Den 28-åriga kenyanskan utmanas av bland andra Flomena Cheyech som vann 2014 på 2.22.44.