OS-löpare vann nya Premiärmilen

Närmare 3000 löpare startade i vårens första stora lopp, Premiärmilen i Stockholm.

Tionde loppet, vår i luften och en ny spännande mil. Det fanns mycket att fira när Premiärmilen avgjordes på lördagen. En av de gladaste bland de 4000 löparna var finländskan Sandra Eriksson som häromdagen blev uttagen till OS i Rio de Janeiro.
– Jag spontan-anmälde mig till Premiärmilen här idag för att jag tyckte att det var roligare att tävla än att träna, sade Sandra som vann på imponernade snabba 34.37 på den nya milbanan.

– Sådana här lopp här ju jättebra, tävling är bra träning så det blir sådana här lppp ibland, sade Sandra som har 3000 meter hinder som specialdistans.
Liksom många andra löpare gillade det östterbottniska löparesset den nya banan. Sandra som bor i Stockholm sedan många år har tidigare sprungit Premiärmilens tvåvarvsbana. Nu var det en slinga med start och mål på Norra Djurgården. Start och mål mellan Universitet och Fiskartorpet i det som stockholmarna stolt kallar för Nationalstadsparken.
– Det sades att banan var flack, men jag vet inte om jag som banlöpare håller med om det, men den var kul, sade Sandra.

Sandra Eriksson lämnade ganska omgående de svenska landslagslöparna bakom sig. Frida Lundén, Studenterna, och Louise Wiker, Hässelby SK fick aldrig häng på finländskan. Frida var dryga minuten efter i mål och Louise Wiker drygt två minuter efter. Med tio tjejer under 40 minuter och 86 under 45 så var det överlag snabba tider på den nya banan.

Snabbast i herrklassen var John Kingstedt, Huddinge som med en hård öppning och första fem kilometerna på 15.14 lämnade alla konkurrenter långt bakom sig.
– Jag gillar inte att ha någon i ryggen, sade John. Min tränare Per Synnerman sade åt mig att köra hårt från början, så då gjorde jag det, men det kanske var lite väl hårt för det var ingen graciös löpning mot slutet, då blev det ganska tungt, men det är kul att vinna.
Segermarginalen till Eskilstuna Friidrotts Martin Stjernlöf blev exakt en minut, 31.13 för Kingstedt, 32,13 för Stjernlöf.

Med 204 män under 40 minuter så var det hög klass på jubieumsloppet, Totalt fullföljde 2713 löpare.

Sandra Eriksson på väg mot Rio de Janeiro, men först seger i Premiärmilen.
John Kingstedt, Huddinge AIS, vann Premiärmilen på snabba 31.13.