Oväder stoppade Köpenhamn Halvmarathon

Elitlöparna hann precis undan det våldsamma oväder som på söndagen drabbade Köpenhamn Halvmarathon. De två Brunei-kenyanerna Abraham Cheroben och Eunice Chebichii Chumba noterade några av de snabbaste tiderna som gjorts på halvmaran. De två svenska maratonspecialisterna Charlotte Karlsson och Lisa Ring sprang på svenska topptider när de blev 19:e respektive 20:e i loppet som fick i mål 18000 fullföljande löpare innan arrangörerna på grund avbröt loppet.

Det var ett våldsamt åskoväder som drog in över Köpenhamn med blixtnedlsag, skyfall och hagel. Två löpare fick föras till sjukhus efter ett blixtnedslag vid 12.45-tiden i närheten av målområdet vid Fælledparken i norra Köpenhamn enligt tidningen Ekstrabladet.
Vid halvtvåtiden tog tävlingsledaren Drote Vibjerg beslutet att avbryta målgången som man ändå höll öppen till dess drygt 18000 löpare tagit sig i mål. Under ett längre strömavbrott fick också arrangörerna problem med tidtagningen
- Tidtagningen är körd på backuppsystemen, sade Dorte Vibjerg som dock bekräftade att elitlöparnas tider var korrekta och att de körts i det ordinarie systemet.
För det blev riktigt bra elittider på den nästan helt flacka banan. Abraham Cherobens segertid 58.40 är den tredje bästa tiden i världen någonsin efter Eritreas Zersenay Tadese (58.23) och kenyanen  Samuel Wanjiru (58.33). Även Eunice Chebichii Chumbas segertid i damklassen är av världsklass, den nionde bästa tiden som noterats. 

Charlotte Karlsson var mycket nöjd med sina 1.15.55.

Charlotte Karlsson var endast 30 sekunder från sitt personbästa med sin tid 1.15.55 medan Lisa Ring vässade sitt personbästa med dryga minuten ner till 1.16.15. Tider som för dem upp som tvåa och trea i Sverigestatistiken 2017. Toppar årets lista gör Sarah Lahti med sitt svenska rekordlopp i mars på 1.09.58.

Frågan är dock om tiderna räcker som kval till VM i halvmarathon för Charlotte och Lisa. VM i halvmarathon avgörs i Valencia i 24 mars 2018. I de retroaktiva uttagningskriterierna som landslagsledningen nyligen satt upp har Sarah Lahti med sin svenska rekordtid öppnat för ett svenskt lag i Valencia. 


Uttagningskriterier: För individuell start krävs en tid under 1:03 för män respektive 1:12 för kvinnor. Lag tas ut om minst fyra män snittar under 1:05 eller fyra kvinnor under 1:14 dock måste samtliga medlemmar underskrida 1:06 respektive 1:15. Landslagsledningen kan därutöver utse enskilda medlemmar. Det finns ett masslopp som avgörs samtidigt som VM-loppet och som rekommenderas då det är en mycket snabb bana.
Kvalperiod: 1 mars 2017 - 11 februari 2018
Slutlig uttagning: 13 februari 2018.