Sarah Lahti rekordsnabb i Berlin

Sarah Lahti tog en mycket meriterande seger när hon på söndagen vann The Great 10K i Berlin. Segertiden 31.57 är under det gällande svenska rekordet, Isabellah Anderssons 32.24 från 2009.

Meraf Bahta noterade 31.26 från ett lopp i Casablanca i mars, men den tiden har fortfarande inte godkänts som svenskt rekord. Flera av tätlöparna fick sina tider i detta lopp underkända eftersom det visat sig att de inte sprungit 10 000 meter. Svenska friidrottsförbundet har ännu inte fått någon dokumentation från arrangören i Casablanca som visar hur långt Meraf sprang.

I vintras satte Sarah Lahti svenskt rekord på en mile (1 609 meter). Under utomhussäsongen har det blivit två svenska rekord på 10 000 m, som bäst 31.28.43 i OS-finalen i Rio där Sarah slutade på tolfte plats.

– Jag var lite osäker på formen, men jag trodde att jag skulle kunna springa fort idag, berättar Sarah, som vann damklassen med drygt en minuts marginal.

En manlig löpare från Kenya var engagerad som farthållare i damklassen. Farten var också jämn, 5 km passerades på 15.51
– Han hjälpte mig en del, berättar Sarah, som nu gjorde sitt första landsvägslopp på 10 km för säsongen.

Nu koncentrerar den 21-åriga Hässelby-löparen sig på terrängsäsongen där terräng-EM i Chia i Italien den 11 december är den viktigaste uppgiften. Sarah springer i 22-årsklassen i terräng-EM eftersom hon nu har sista chansen att tävla i äldsta juniorklassen i detta mästerskap.