Stort intresse för Vintermaran

Årets nästsista svenska maratonlopp avgörs under lördagen, i Borlänge. Vintermaran har lockat uppemot hundra anmälningar. Arrangörerna hoppas på ett femtital efteranmälningar.

Första Vintermaran arrangerades för 40 år sedan, i Haninge, då Ken Haith från Fredrikshof vann på 2.36:43. Det är alltså till och med en äldre institution än Stockholm Marathon. Tävlingsplatsen har skiftat med åren och som fortast gick det 1969 i Skövde, då britten Mike Rowland vann på internationella stortiden 2.16.06. Året därpå fick kvinnorna vara med för första gången. Ulla Engelby stod för en riktig milstolpe när hon vann i Enhörna 1975. Hon blev nämligen den första svenskan att underskrida tretimmarsgränsen, med 34 sekunders marginal.

Carl-Magnus Bergh (1980-81, 1992-93) och Anders Edgren (1990-91, -94, -99) har vunnit flest gånger. De har fyra titlar vardera med väldigt lång tid mellan första och sista segern. Av flertalet tjejer med tre segrar är Annelie Buller den färskaste med tre vinster på de fem senaste loppen. Orienterings-kändisen Annichen Kingstad är snabbast med 2.46.29, satt i Stockholm för 20 år sedan.

Kvarnsveden har vunnit femmanna-lagtävlingen de senaste fem åren och står därför också som värd för helgens arrangemang. Ifjol blev det dalasegrar även i de individuella klasserna eftersom IFK Moras Fredrik Norgren och Hanna Salander tog hem Vintermaran. 95 föranmälningar har kommit in i år. Efteranmälningar tas emot fram till klockan tio på lördagsförmiddagen, på Kvarnsvedens IP, i Borlänge.

Läs vidare om Vintermaran på arrangörernas hemsida