Supertalangen Ebba gör OS-debut

Ebba Andersson var sexa i junior-EM på 3000 meter 2015, men nu är det längdskidor som gäller. På lördagen gör Ebba debut i OS när hon kör Skiathlon. Start kl 8.15.

Ebba Andersson skidade rätt in i de svenska hemmen när hon bidrog till stafettsilvret vid VM i Lahtis förra vintern. På lördagsmorgonen väntar OS-debut i Pyeongchang för den 20-åriga multitalangen från Sollefteå som lika gärna kunnat bli stjärna i löpning.

Den där känslan att få ut det maximala, att idag stämde det, idag fick jag till det. Jag vill kunna njuta av stunden, att ha gjort det så bra som möjligt.
Ebba Andersson inför OS-premiären

Skidor eller löpning? För två år sedan var det inte säkert att det skulle bli skidor som skulle bli Ebbas första val. Hon hade en imponerande löparsäsong 2015 där hon blev sexa på junior-EM och sprang 3000 meter på 9:29.34. Endast Meraf Bahta var snabbare under året och i Lidingöloppet satte Ebba banrekord på 10 km när hon vann F19-klassen på 35.46.
Men det var inte de första framgångarna som löpare. Redan som 16-åring, 2013, slutade Ebba på 13:e plats individuellt vid terräng-EM i Belgrad och bidrog starkt till det svenska lagsilvret. Vid terräng-SM 2013 vann Ebba guld i F 17 på en tid som hade räckt till brons i seniorloppet.

Men född och uppvuxen i Sollefteå har möjligheterna att träna längdskidåkning varit de bästa. I staden finns också det välrenommerade skidgymnasiet. Ebba tog studenten våren 2017 men även i skolan har hon som löpare satt ett avtryck. Under sommarhalvåret tränas det en hel del löpning som grundträning. Hallstatestet är ett test som är känt bland längdåkare och som har sprungits av många skidåkare genom åren.
– Hallstatestet är en riktig snackis, ett tuff löpning med start vid foten av slalombacken och mål nära toppen, berättar Per Bodin som är biträdande rektor.
När Ebba gick ut gymnasiet i våras lämnade hon också ett svårslaget rekord - 8.56 på det mytomspunna testet där vi som jämförelse kan berätta att Vasaloppssegraren Jörgen Brink är nöjd med sina 8.36.

Men löpningen har inte varit helt okomplicerad för Ebba Andersson. En överbelastningsskada i skenbenet stoppade all löpträning i höstas och hon missade de första skidtävlingarna för säsongen.
– Om det blir några fler löpartävlingar har jag ingen aning om, säger pappa Per-Ola Andersson, det var ju besvärligt i höstas, men jag tror säkert att hon någon gång kommer att springa Lidingöloppet igen. Det ligger ju bra till för en skidåkare. 

Nu är det istället som skidåkare som Ebba Andersson hamnat mitt i strålkastarskenet. Tillsammans med Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Anna Haag åker Ebba Andersson lördagens Skiathlon, den första längdskidgrenen i OS. 
Med sig till Pyeongchang har Ebba den sköna känslan och erfarenheten från 2017 års VM-silverlopp i Lahtis. 
- Jag tar med mig hur allt var runt omkring. Innan VM var ett juniorvärldsmästerskap det största jag varit med om. Bara det är en stor skillnad och nu blir det ytterligare en dimension. Jag tror att det var viktigt att få ta det steget och inte bara kastas in här för första gången, säger hon till TT.
Ebba har valt att inte sätta några resultatmål, i stället är det full fokus på att krama ur varje uns kraft ur kroppen.
- Den där känslan att få ut det maximala, att idag stämde det, idag fick jag till det. Jag vill kunna njuta av stunden, att ha gjort det så bra som möjligt.